Русија је привржена потреби решавања хуманитарних проблема и питање избеглица у Нагорно-Kарабаху након потписивања трилатералног споразума Русије, Јерменије и Азербејџана, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

  • У првом плану имамо питања, повезана са потребом решавања проблема око Нагорно-Kарабаха. Изјава од 9. новембра омогућава да се сва та питања решавају на основу споразума који су стављени на папир и који су потписали тројица лидера. То се пре свега односи на повратак избеглица и сва хуманитарна питања у актуелној ситуацији. Ми смо томе привржени – рекао је Лавров током састанка са јерменским премијером Николом Пашињаном.

Према речима Лаврова, Русија подстиче међународне организације како би оне активније помагале становницима Нагорно-Kарабаха.

  • Поред улоге коју играју мировњаци, међуресорни центар који се формира према указу председника Путина и који већ почиње са радом, такође ће контролисати сва та питања – истакао је руски министар.

Лавров је том приликом пренео Пашињану поздраве од председника Русије Владимира Путина и премијера Михаила Мурашка.

Премијер Јерменије је саопштио да је имао садржајан разговор са Лавровом.

Пашињан је на састанку са руским министром рекао да је присуство руских мировњака у непризнатом Нагорно-Kарабаху важан фактор безбедности за становнике Kарабаха.

  • Главно питање је ситуација у Нагорно-Kарабаху. Треба да донесемо одлуке о многим питањима. Најважнија је хуманитарна страна питања, како би се обезбедио повратак становника Kарабаха својим кућама. Тренутно се примећује добра динамика враћања становника Kарабаха. Руски мировњаци се већ налазе на одређеним местима, већ осигуравају безбедност и то је заиста веома важан фактор за осигуравање безбедности – рекао је премијер, пренела је његова прес-служба.

Пашињан је додао да има и нерешених питања која засад остају отворена.

  • Kако ћемо осигурати права становника неколико региона да се врате, ко ће осигуравати безбедност сународника, како ће се то реализовати, То су питања која се налазе на нашем дневном реду – објаснио је Пашињан.

Нешто касније је Министарство спољних послова Русије саопштило да се Лавров састао са председником Јерменије Арменом Саркисјаном.

Шеф руске дипломатије накратко се састао и са својим новим јерменским колегом Аројем Ајвазјаном.

Оставите Коментар