Пуковник Иван Машуловић, официр Војске Црне Горе, отишао је да слави „Олују“ у Книну у Хрватској, иако је за време рата деведесетих година у сплитском затвору „Лора“ зверски мучено, а потом и убијено девет његових земљака, црногорских резервиста, припадника ЈНА. Већина убијених црногорских војника, њих шест, била је из Никшића, баш као и Машуловић.

У злогласном сплитском логору, према исказу шибенског заповедника војне полиције Марија Баришића, који је 1992. године био у инспекцијској контроли у „Лори“, деветорици Црногораца су џелати секли уши, језик и вадили очи. Како је навео, црногорски резервисти су молили своје крвнике да их убију да би им прекратили муке.

Кости црногорских војника који су убијени у „Лори“ тек су 2006. године враћене у Црну Гору. За те злочине још нико није одговарао.

Александра Симовић (26), ћерка Ратка Симовића који је мучен и убијен у „Лори“, каже да се осећала ужасно када је видела пуковника Црне Горе на прослави „Олује“.

– Кажу да је Машуловић морао да оде на ту прославу, али питала бих га да је прослава била у „Лори“, да ли би и тада отишао. Мој отац је убијен у логору али, што је још горе, нимало нисам изненађена оним што се десило. Па, Стипе Месић је био почасни грађанин Подгорице – наводи она.

Како каже, у Никшићу су подељена мишљења о Машуловићевом потезу. Неко, каже, протестује, неко не, зависи од тога да ли је некоме стадао неки члан породице или није.

– Да сретнем Машуловиће на улици пришла бих му и питала га зашто је то урадио. Зашто је ишао тамо, да ли зна шта су радили мом оцу, а његовом колеги – каже Александра.

Њена мајка Радмила, каже да би волела да Машуловић није био на прослави „Олује“ и да јој је жао што је донета таква одлуика.

– Изненађена сам понашањем државе у вези са целим случајем око логора „Лора“ – каже она.

Иако је на рачун потеза Ивана Машуловића ових дана стигло „море“ увреда, прсовки и најразличитије критике, оно што је чињеница јесте да он није самоиницијативно ишао у Книн на обележавање „Олује“, већ да је тамо представљао државу Црну Гору.

Тако се ова земља, одлуком да пошаље свог изасланика на прославу „Олује“, практично наругала свим жртвама, а пре свих црногорским грађанима који су страдали девесесетих година у ратовима у Хрватској.

На све то, у покушају да своју одлуку оправдају, црногорске власти су Машуловићево присуство у Книну објасниле као „безазлени цивилизацијски чин“.

На присуство црногорског званичника у Книну јуче се осврнуо и председник Србије Александар Вучић.

– Имали смо слање њихових војника у НАТО мисију на Косово, а сада ово. Хвала вам пријатељи – поручио је иронично Вучић.

Извор: Правда