Вилијем Чемберлејн, бивши војник, припадник специјалних снага САД, признао је да је крив јер је ковао заверу са још четири особе како би украли 200.000 америчких долара намењених борби против тероризма у Авганистану, и сада му прети затворска казна до 15 година, саопштили су федерални тужиоци.

Бивши наредник прве класе Чемберлејн (46) изјаснио се у понедељак кривим за заверу и примање украдене државне имовине у савезном суду у Северној Каролини, након дугогодишњег одрицања кривице, саопштили су тужиоци, пренео је Ројтерс.

Препостала четири војника, који су попут Чемберлејна били припадници треће Групе специјалних снага у Форт Брагу у Северној Каролини и служили у Авганистану, признали су кривицу 2014. године, док је Чемберлејн планирао да се брани на суђењу.

Петорица војника су оптужени за крађу 200.000 долара између јула 2009. и јануара 2010. године док су заједно били распоређени у Авганистану.

Они су имали приступ фондовима за специјалне снаге за подршку противтерористичким операцијама, новцу за куповину залиха и подржавање хуманитарних пројеката за изградњу путева, школа и медицинских амбуланти, навели су тужиоци.

Они су украдени новац претварили у поштанске налоге купљене у војним поштама у Авганистану, слали готовину рођацима поштом или носили готовину када су одлазили кући, указали су тужиоци.

Када им се први пут обратила полиција, они су лажно тврдили да су новац добили на коцки или га понели са собом из САД.

Оставите Коментар