Најава црногорског председника и лидера опозиционе ДПС МилаЂукановића да ће се, ако устоличење митрополита Јоаникија не буде измештено са Цетиња, придружити протесту против тог чина, додатни је проблем за полицију како да обезбеде скуп којем ће присуствовати први човек државе, штићена личност, пише подгоричка Побједа.

„У таквој ситуацији, ако крену да силом разбијају протест, долазе у врло неугодну позицију која се може тумачити и као насилно угрожавање права на слободу збора и говора и већег нарушавања јавног реда и мира -Ђукановић, као председник државе и председник Савета за одбрану и безбедност, у таквим околностима може да затражи проглашење ванредног стања – у Црној Гори или на делу њене територије“, пише лист.

По Уставу одлуку о ванредном стању на делу територије доноси Скупштина Црне Горе. У актуелном сазиву, парламентарна већина има само један глас више.

„Ако Скупштина није у могућности да се састане, одлуку о проглашењу ванредног стања доноси Савет за одбрану и безбедност и подноси је на потврду Скупштини, чим она буде у могућности да се састане“, наводи се у црногорском Уставу.

Та могућност, пише лист, свакако може да у значајној мери спута насилне акције полиције, у случају да таква команда стигне без разумног повода или на основу погрешне процене безбједносног ризика.

Оперативци јавне и тајне полиције сваког дана су на Цетињу и покушавају да направе план.

„Размишљају о блокади уласка у Цетиње, блокади главних саобраћајница према Цетињском манастиру, али је проблем како спровести блокаду кад ће Цетињани свакако изаћи на улице, тако да ће бити тешко спровести Порфирија и Јоаникија до Манастира“, пише лист позивајући се на неименоване саговорнике.

Кажу да је једна од опција била и да патријарха и Јоаникија на Цетиње доведу хеликоптером који би се спустио на стадион, али им је и у тој ситуацији велики проблем – како да великодостојнике СПЦ спроведу до Манастира.

Побједа тврди да невоље за полицијско обезбеђење прави и, како наводе „Црква Србије“, јер су се, према незваничним информацијама, у Цетињском манастиру већ скупиле десетине мушкараца из криминогених структура како би га ,,бранили“.

А. Н.

Оставите Коментар