Окупљање грађана на Тргу Крајине у Бања Луци који, како тврде, траже правду за Давида, од самог почетка ужива велики публицитет у медијима Федерације БиХ.

Фото: EPA-EFE/VLADIMIR STOJKOVIC
Фото: EPA-EFE/VLADIMIR STOJKOVIC

Такав публицитет није имао ни страдали Џенан Мемић, чији отац такође тражи, како каже, правду за свог сина, и прст упире у Тужилаштво сарајевског кантона. Због чега су медији у ФБиХ готово игнорисали оца страдалог Мемића, а свакодневно извјештавали о окупљању групе на Тргу Крајине.

Занимљиво је било пратити и наслове у федералним и дијелу медија у Републици Српској који данима најављују велики скуп, иако скуп још није одржан. Због чега су организатори, а са њима хорски и медији, понављали да ће бити велики скуп, и да ли су и како знали колико људи долази у Бања Луку. Сва питања упућују на један закључак, Бања Лука је одређена као мјесто у коме треба да се деси народ, а у недостатку народа у Републици Српској, за те потребе биће увезен из ФБиХ, не би ли сликом сугерисали како се у Републици Српској дешава нешто друго. Извори РТРС-а кажу да су људима у Сарајеву нудили 100 КМ за долазак у Бања Луку, а да се исплата вршила преко некадашњих припадника тзв. Армије БиХ.

На Тргу Крајине у протеклих више од 100 дана, осим породице страдалог Давида и његових пријатеља виђено је више занимљивих особа. Поред политичара из Савеза за промјене, Вукоте Говедарице, Бранислава Боерновића и Драгана Мектића, који су поносно пред објективима позирали окупљеним камерманима и фоторепортерима на тргу Крајине, регистровано је близу 30 особа које листом имају криминални досије.

РТРС је у посједу документа који јасно показује да се на Тргу Крајине данима окупљају особе добро познате полицији и тужилаштву. Од крађа, тешких крађа, разбојништава, трговине дрогама, недозвољене производње и промета оружја или експлозивних материја до наношења тешких или лаких тјелесних повреда, готово свих 30 особа у свом досијеу имају бар једно или више од набројаних кривичних дјела. И опет питање, како је могуће да правду за страдалог Давида траже управо они који су, у правилу, у личном проблему са правдом и законом, и ко је те људе окупљао на тргу Крајине.

Правда за Давида, Фото: РТРС

Сигурно је да су у прво вријеме оцу страдалог Давида Драгичевића подршку пружили бројни честити грађани и Бања Луке и неких других градова, али је сасвим сигурно и то да нико од њих није знао ко све и из којих разлога заједно са њима стоји на Тргу Крајине. Политизација скупа је почела практично одмах, када су Бранислав Бореновић и Вукота Говедарица паљењем свијећа на Тргу позирали фоторепортерима и практично тиме најавили у ком правцу ће ићи и њихова кампања. Ко је и када окупио лица из криминалног миљеа и тиме криминализовао скуп, питање је на које ће јавност у Српској морати да добије одговор.

Одговор на питање како је ФБ група Правда за Давида добила толики број присталица још 10. маја дао је министар унутрашњих послова Драган Лукач, који је појаснио да је страница подешена тако да свако ко само посјети ФБ страницу, постаје њен пратилац. Што значи да су сви они који су можда само жељели да виде шта се дешава на тој страници, одмах регистровани као они који то подржавају.

Одговор ће се тражити и на питање ко све финансира различите реквизите и предмете који се користе на Тргу Крајине. Мајице, беџеви, и остали симболи дошли су до свих градова у Републици Српској. Како истичу многи аналитичари, који су се оглашавали протеклих дана поводом овог окупљања, скуп има све елементе тзв. обојених револуција. Подигнута рука са стиснутом песницом, пјесма која се попут химне свакодневно изводи и захтјеви који су временом постали потпуно политички.

Понашање Тужилаштва, које је готово 100 дана ћутало, а како сада кажу за то вријеме водило различите истражне радње, и те како је погодовало особама које из дубоке позадине управљају овим процесом. Чак и тренутак у којем потврђују у ком правцу ће ићи истрага, многи су видјели као синхронизован потез у функцији омасовљавања протеста на тргу Крајине.

Отац Давида Драгичевића, Давор, који од почетка тражи истину и правду за свог сина, и не знајући, нашао се у епицентру специјалног рата, који је поведен за дестабилизацију Републике Српске.

Фото: РТРС

А у сваком рату прво страда истина.

Извор: rtrs.tv