Купују се куће првенствено ради одмора, али неретко се дешава да људи заправо ту почну да живе. Неки и путују за Београд на посао!

Београђани и Новосађани беже у планине, тренутно оне најближе, па је потражња за некретнинама на Фрушкој гори и Космају у константом порасту, цене кућа и викендица крећу се од десет па до сто хиљада евра.

На огласима цене варирају у зависности од локације, квадратуре и инфраструктуре. Купује се све, од голих плацева са струјом и водом, старијих и мањих кућа са окућницом, класичних викендица на спрат, до раскошних хацијенди вредних стотине хиљада евра.

„На уређених 40 ари плаца налазе се две куће, централни базен са баром и плажом, травњаком, парком, помоћним објектом, летњом кухињом. Главни објекат површине 400 метара квадратних“. Почетак је огласа за вилу у близини Космаја која кошта вртоглавих 650.000 евра. Међутим, старе куће на Космају могу се наћи и за 10.000 до 15.000 евра, оне из осамдесетих, златног викендашког доба, коштају око 25 до 40.000 евра, док су нове куће око 50.000.

Викендица у мирном делу на Космају. Кућа се налази на километар од врха планине, идеална за одмор са породицом. Поседује уређено двориште, два одвојена спрата комплетно опремљена са терасама, купатилом, кухињом и две одвојене собе“. Ових 100 квадрата новоградње власник цени на 45.000 евра.

„Космај је нарочито тражен, људи и даље купују куће првенствено ради одмора, али неретко се дешава да заправо ту почну да живе. Неки и путују за Београд на посао, што ће им изградњом нових саобраћајница бити све лакша дневна рутина. Куће су можда последње две године скупље за 10 одсто него раније, али и даље за 40.000 евра овде можете да купите готово шта хоћете, да не размишљате о квадратури, док у Београду вам је то за пола просечног стана, можда“, рекао је Игор Вигњевић, агент некретнина из Београда.

Становници престонице воле и Срем, интересантни за живот су им насеља Белегиш, Бановци, Сурдук, која пружају пре свега ужитак Дунава. Са Новосађанима деле и љубав према другој планини, Фрушкој гори. Граница поделе је негде код Чортановаца. Новосађани са једне стране купују некретнине од границе са Хрватском и места Нештин па све до Чортановаца и Крчедина, одакле већином власници некретнина постају Београђани.

„Одлична кућа у најлепшем делу Сремских Карловаца, поседује вински подрум, гостинску кућу од 90 квадрата, гаражу и паркинг. Цена 123.000 евра“, стоји у огласу за једну од најпопуларнијих дестинација на Фрушкој гори. Но, ко жели потпуни мир, даље од града, може проћи знатно јефтиније.

„Поред квадратуре, опремљености и места, значајну улогу у цени игра и квалитет пута. Успео сам да купим комплетно опремљену викендицу, за мене кућу, јер ту сад живим, у Сланкаменачким Виноградима. Има један спрат, 80 квадрата, са великим плацем и свим стварима за само 8.000 евра. Али до куће је лош пољски пут једно три километра. Људима који дођу из града и купе овде некретнину јако је битно да могу до прага доћи аутом. Чим негде на Фрушког гори прође асфалт, скачу и цене некретнина“, рекао је Љубомир Јарић из Новог Сада.

С друге стране, Новосађанима су најинтересантније куће у Сремској Каменици, где је уобичајено да се за једну двоспратницу тражи и 100.000 евра.

Фрушка гора је јако популарна. Куће су углавном купују на рубним деловима, ближе Новом Саду, али атрактивне су и удаљене викенд зоне. Добре куће имају цену попут станова у центру града. Баш смо ових дана продали викендицу на Банстолу једној породици из Београда која се ту преселила. У већем броју су нам клијенти Београђани, утисак је да њима није проблем да купе кућу удаљену и 100 километара од Београда, док је Новосађанима све преко 20 километара далеко, то је наравно само утисак“, каже Владимир Рафајловић из „Реал Хоусе“ некретнина.

Како додаје, на Фрушкој гори проблем је инфраструктура, пре свега путеви, али и вода. Последњих неколико година нису више интересантне викендице из осамдесетих година. Сада већином млађи купци, траже новије и сређеније куће, са лепим погледом или додатним садржајима попут базена. Виногради и воћњаци више нису у моди.


И. Л.

Оставите Коментар