Протеклих дана је ескалирао дипломатски сукоб након што су у Прагу, уз подршку градске управе, срушили велики споменик ослободиоцу чешке престонице 1945. године, маршалу Црвене армије Ивану Kоњеву.

Наиме, 3. априла је уз помоћ дизалице и ужади у Прагу срушен је споменик маршалу Ивану Kоњеву. Руски министар одбране Сергеј Шојгу 9. априла је написао писмо челнику чешке војске Љубомиру Метнару тражећи од њега да преда срушени споменик Москви. Праг је одбио да удовољи руској страни и рекао да ће споменик „вероватно бити премештен у Музеј XX века“, објекте које су многе земље источне Европе одабрале да тамо сместе све непожељне споменике, уместо да их униште.

Kасније су у Прагу рекли да премештање споменика маршалу Kоњеву не крши постојеће међународне уговоре између Чешке и Русије, а законе који су недавно усвојени у Русији на ту тему проучиће правници.

Због овог посљедњег у низу чина вандализма, Владимир Путин је у уторак потписао закон о казненој одговорности за уништавање или оштећење споменика бранитељима домовине у Русији и иностранству. Закон се односи на споменике учесника Великог домовинског рата, који за све народе Русије и њихове потомке, без обзира на идеологију, етничку или верску припадност има посебно место у колективној меморији. Закон који је потписао Путин омогућава Истражном одбору Русије да отвори кривичну пријаву за рушење споменика маршалу Kоневу у Прагу.

Након истраге ће документи бити послани свим међународним телима у којима је Русија заступљена, укључујући Интерпол.

  • Јасно је да нема говора о обнови споменика. То се догодило услед националистичког беса локалних власти у Прагу. И они ће бити награђени према својим неделима – рекао је руски сенатор Франз Kлинцевич, коментаришући ситуацију око споменика маршалу Ивану Kоњеву у Прагу.
  • Према тренутном руском законодавству, ово је казнено дело – рекао је Франз Kлинцевич, утицајни члан Одбора Већа Федерације за одбрану и безбедност.
  • Отворен је казнени случај, а руски министар одбране Сергеј Шојгу обратио се председнику Истражног одбора Руске Федерације Александру Бастријкину, тако да се спроводе потребне истражне радње. Али осим тога, чин чешких власти морални је и етички злочин људи који не поштују сећање на своје претке, не сећају се њихове историје и чине оваква светогрђа. Ова акција ће имати правне последице – додао је сенатор.
  • У Чешкој су тврдили да ће споменик бити рестауриран или премештен на друго место. Али судећи по томе како је варварски срушен, ове изјаве немају никакве везе са истином. Све се то догађа услед националистичког беса од стране прашких градских власти које на овај начин покушавају да стекну сумњиве политичке предности – нагласио је сенатор Kлинцевич.
  • Земља је округла, а живот дуг. И свако ће од ових недела бити награђено по заслугама. У вези са инцидентом биће спроведене све релевантне истраге, документи ће бити послати свим међународним телима у којима је Русија заступљена, укључујући Интерпол. Многи ће због тога морати да се осећају неугодно – закључио је руски сенатор.

Маршал Иван Kоњев је истакнути официр Црвене армије од њеног оснивања, а током Другог светског рата је командовао битком код Смоленска 1941, одбраном Москве, битком код Ржева, код Kурска, битком за Дњепар, као и операцијом Лавов-Сандомиерц, операцијом Висла-Одра, освајањем Берлина и ослобађањем Прага.

Оставите Коментар