У Немачкој се одржава највећи штрајк последњих деценија. Земља је у хаосу. Возови не саобраћају, јавни превоз у многим градовима стаје, нема одвоза смећа, не раде вртиц́и.

У Немачкој се од поноћи одржава највећи штрајк последњих деценија. Ваздушни, железнички и лучки саобраћај је скоро потпуно обустављен, у многим градовима штрајкује цео јавни превоз, многи други државни службеници.

Синдикати Вердија и ЕВГ организовали су данашњи штрајк са циљем да појачају притисак на Владу пред трећу рунду преговора о повећању плата и побољшању услова рада у јавном сектору, јавила је Полона Фијавж за Радио Словенија.

Синдикат Верди, који има скоро два милиона чланова, представља широк спектар од 2,5 милиона државних службеника и захтева повећање плата за њих од 10,5 одсто, или најмање додатних 500 евра месечно.

Синдикат железнице и транспорта ЕВГ захтева повећање плата од 12 одсто или најмање 650 евра месечно за раднике железнице и аутобуса. „Овај штрајк је питање опстанка“, рекао је вођа синдиката Вердија Франк Вернеке.

„Постоји велика потреба за новим радним местима у јавном сектору, а истовремено су многа радна места упражњена јер су плате у јавном сектору прениске и сада морамо да ухватимо корак са другим тарифним областима“, рекао је он.

Цене робе широке потрошње у Немачкој су за годину дана порасле 9,3 одсто, а у неким другим областима и више, па је неопходно повећање зарада од најмање 10 одсто, објашњавају из синдиката.

Пред данашњу трећу рунду преговора, која би требало да буде последња, немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фазер упозорава да су захтеви превисоки и да општине немају довољно велики буџет за таква повећања.

Немачки аеродроми и авио-компаније, Минхен од недеље не ради, упозоравају на непотребне милионске новчане штете због отказаних летова, немачке железнице слично кажу да је штрајк претеран и непотребан.

Широм земље влада хаос, авиони, осим у Берлину, не слећу и не полећу, возови не саобраћају широм земље, у многим градовима стаје јавни превоз, нема одвоза смећа, не раде вртићи. Запослени у немачком јавном сектору поново су открили своју моћ, пише лист Зидојче.

Оставите Коментар