Одржава се седми Међународни фестивал „Џаст аут“. Витешко умеће код средњовековне Манасије представило је више од 350 учесника из 12 земаља уз одушевљење публике.

Специфична одећа средњевековних ратника, дуелне борбе мачевима, али и начин живота у нама тако далекој епохи коју познајемо из романа или са филмског платна, посебно су интереснатни најмлађим посетиоцима фестивала „Џаст аут“ (Just Out).

У импровизованом средњевековном насељу одржан је витешки турнир у славу српског витеза реда змаја Деспота Стефана Лазаревића.

И док су једни показивали своје умеће јашући коње други су се надметали укрштајући мач и штит, уз тешку опрему.

„Имате од 20 килограма па преко 40 до 45 килограма. Пуно физичке спреме је потребно за ово“, рекао је Никола Сарић, из удружења Бели орлови.

„Увек су неки пријатељи преко пута мене у њиховим шлемовима и могу да осетим добру енергију и забаву“, истакао је Игор Мартиновић из Сремских Карловаца.

Прошле године одржан је виртуелни фестивал, па су сви чекали бољу епидемијску ситуацију за организовање овог јединственог догађаја у региону

„Да промовишемо српску културну баштину на овакав начин, да промовишемо Манасију која је предивна, и да промовишемо лик и дело Деспота Стефана Лазаревића и наравно да је то интерес свих Срба у земљи да оваква слика оде у свет“, рекао је Владимир Благојевић, организатор и оснивач фестивала.

Ове године посетиоцима је први пут представљен и „џаустинг“ који је карактеристичан за манифестације у Енглеској и Немачкој, а организатори кажу да је из године у годину све веће интересовање за српску средњoвековну историју.

Весна Лазић

Оставите Коментар