Лист „Ватан“ саопштио је да је сиријска војска успоставила контролу над читавим градом Кан Шајкун у сиријској провинцији Идлиб.

  • Војска је успоставила контролу над брдом Нимр, торњем (мобилног оператера) Сиријател, селима Хорш Хан и Вади ел Фатах на југу провинције Идлиб -наводи лист.

  • Војска потпуно контролише град Кан Шајкун и ауто-пут Дамаск-Алеп (у њему) – истиче лист.

Сиријска војска опколила је брда у предграђу Хан Шејхуна, како би уништила снајперисте терориста који се тамо налазе.

Сиријска војска је раније блокирала ауто-пут Дамаск-Алеп северно од Хан Шејхуна и линију снабдевања терориста групе Нусра фронт.

После преговора о Сирији у Нурсултану 2. августа ступио је на снагу режим прекида ватре у зони деескалације у Идлибу. Команда оружаних снага Сирије саопштила је да ће прекинути борбена дејства под условом да Турска испуни своје обавезе према руско-турском споразуму постигнутом у септембру 2018. године у Сочију. Основна тачка ових споразума је повлачење тешког и средњег наоружања терориста на 20 километара од демилитаризоване зоне у Идлибу.

Три дана касније, 5. августа, војска је наставила операцију због непоштовања услова од стране терориста, који су, користећи затишје, покушали да нападну положаје сиријске војске на северу провинције Хама и више пута су отварали ватру на стамбена насеља у том крају.

Leave a Reply