ЗАПАД је дужан да се према Русији односи с поштовањем, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку с председником Белорусије Александром Лукашенком који се одржава у Сочију.

„Треба према нама да се односе с поштовањем“, рекао је Путин коментаришући речи Лукашенка да Минск неће разговарати са Западом уколико нема поштовања.
Председник Русије је белоруском колеги на почетку састанка предложио да разговарају о економији и о ситуацији у региону.

„Веома ми је драго што сте нашли време да допутујете и да поразговарамо о свим питањима које смо планирали да размотримо још у Самарканду. Овде је, понављам, веома много питања. Она се тичу и ситуације у региону, али нису мање важна ни питања економског карактера, укључујући низ праваца о којима смо разговарали раније. Ту је и посао на формирању Савезне државе, питања у вези с нашим плановима у области хемије, прехрамбених производа, ђубрива“, рекао је Путин.

Он је оценио да је веома чудно то што постоји забрана извоза белоруског ђубрива на светско тржиште, с обзиром на велику глобалну потражњу за том врстом производа.

„Нажалост, и даље се блокира извоз белоруског ђубрива на светско тржиште. То је веома чудно, јер је светском тржишту, посебно земљама у развоју, крајње неопходна та врста производа. Али то се ипак не догађа“, констатовао је Путин.

Са своје стране, Лукашенко је рекао је да ће Запад храну и ђубриво куповати из Белорусије и да Минск проналази начине и продаје их.

„Храна, ђубриво… Па, куповаће! Већ купују. Теже је, наравно: блокирају људе који хоће да купе, који хоће да плате, њих блокирају, а не нас. Али ми налазимо начине и продајемо. Цене су порасле. Нисмо их ми повећавали. Коме је то потребно?.. Управо сам погледао вести – цела Европа кипи, најбогатија Немачка је цела на улици“, рекао је Лукашенко на почетку састанка у Сочију.

Спремни за сарадњу са Западом

Белоруски лидер је додао и да је анализирао реализацију налога за испуњавање споразума који су претходно постигнути између руководстава двеју земаља и дошао до закључка да су били успешни.

Лукашенко је нагласио да су Белорусија и Русија спремне за сарадњу са Западом, али уз поштовање са стране Запада.

„Добро нам је када је у питању замена увоза, летећемо својим авионима, војним и цивилним, и возићемо се у сопственим аутомобилима. Нема никаквог страха“, описао је председник Белорусије актуелну ситуацију у вези са западним санкцијама.
Како је навео, „будућност Запада је са нама“.

„Заједно са Русијом, где постоји све што је потребно. И имају оно што ми можемо да купимо, технологије и тако даље. Шта им још треба? Једноставно треба да доносе одговорне одлуке и да се према нама односе са поштовањем“, објаснио је Лукашенко.

„Без тога уопште нећемо разговарати са њима. Нико неће толерисати понижење“, истакао је Лукашенко.

„Одлучили смо и идемо овим путем. Ко жели да живи са нама у миру и поштује нас – ми смо отворени, ви такође. Али нико неће толерисати понижење, то никад није било код руског народа“, закључио је он.

„Победићемо!“

Председник Белорусије рекао је да не сумња у исправност става Москве и Минска и њихову победу у супротстављању санкцијама Запада.

„Наш циљ је праведан. Победићемо! Немамо другог избора“, нагласио је Лукашенко.
Белоруски лидер захвалио је Путину на позиву и састанку, изразивши уверење да ће се сва решења наћи.

Раније је Телеграм канал „Пул Првог“ саопштио да су председници Белорусије и Русије, Александар Лукашенко и Владимир Путин, почели да разговарају у Сочију.
„Званични део сусрета је управо почео“, наведено је у саопштењу, уз кадрове са сусрета двојице лидера.

На Телеграму је раније саопштено да је Лукашенко у посети Русији и да је планиран његов састанак с Путином.

Председници Русије и Белорусије су 15. и 16. септембра боравили у Самарканду, у Узбекистану, ради учешћа на самиту Шангајске организације за сарадњу.

Оставите Коментар