Фудбалер Манчестер Јунајтеда и репрезентативац Србије, Немања Матић је одбио да носи цвет мака на свом дресу током „недеље сећања“, рекавши да га то подсећа на НАТО бомбардовање Србије 1999. године.

Цвет мака обележава сећање на војнике страдале у Првом светском рату, с тиме што су Британци ове године проширили мало то значење и на све погинуле њихове војнике, па и на оне који су страдали у НАТО акцијама.

Легендарни коментатор Милојко Пантић је у свом видео прилогу објаснио Матићу шта значи цвет мака и да нема везе са НАТО бомбардовањем Србије.

Подсетио је Пантић и на великог поету Изета Сарајлића који је написао песму „Вечерас ћемо за њих вољети“ посвећену црвеним маковима из војничких страдања 1918. године.

Пантић је такође поручуио Матићу и да су његови сународници земљаци четири године држали под опсадом, бомбардовали и гранатирали грађане Сарајева.

– Драги наш добри дечаче Немања, мораш да знаш да цвет мака нема везе са НАТО пактом, а твоји и наши сународници су читаве четири године бомбардовали и гранатирали становнике града Сарајева. У том Сарајеву живео је велики поета Изет Сарајлић који је написао песму „Вечерас ћемо за њих волети“ посвећену црвеним маковима из војничких страдања 1918. године и тако дао велики допринос балканској култури сећања на овај догађај. Показао је тиме како треба поштовати све, а не само своје жртве. Драги наш добри Немања Матићу.