У Комленцу код Козарске Дубице и у Горњим Лесковицама код Ваљева, у среду је обележено 30 година од страдања народног хероја мајора Милана Tепића и војника ЈНА Стојадина Мирковића.

Они су 29. септембра 1991. године дали животе, да наоружање и војна опрема из складишта ЈНА у Беденику код Бјеловара у Хрватској не падну у руке непријатељу. Тепић је свесно, знајући да ће погинути дигао у ваздух складиште са 170 тона муниције, а војник Мирковић је одбио да напусти складиште и да се преда, остајући до последњег тренутка са мајором. Њихов поступак постао је симбол отпора и патриотизма.

Помен мајору Тепићу одржан је код породичне гробнице у Комленцу, у присуству родбине, пријатеља и званичника који су на споменик мајору положили цвеће. Милка Николић, сестра мајора Милана Tепића, рекла је да и данас осећа тежину и тугу, али и понос због чина њеног брата, за чије јунаштво зна читав регион.

  • Прошло је 30 година, готово читав један живот који он није проживео са својом породицом и децом. Tрагедија нас је обележила, а више нема његових блиских чланова породице, родитеља и супруге. Отишли су са том патњом у себи – рекла је Николићева.

Драгољуб Ћибић, председник Општинске борачке организације у Дубици, рекао је да је чин мајора Тепића херојски, да се пореди са јунаштвом Стевана Синђелића:

  • Тај чин је био значајан и за нашу борбу, за спас српског народа на овим просторима. Tо је била и мајорова порука јер је он родом подно Козаре и знао је шта се све овде дешавало у Другом светском рату.

Ћибић је рекао да му је жао што због пандемије ковида 19, годишњица није могла бити значајније обележена. Из истог разлога, није било окупљања у Горњим Лесковицама код Ваљева, код гроба војника Стојадина Мирковића. На његову бисту у дворишту ОШ „Милош Марковић“ у Доњим Лесковицама, цвеће уз све војничке почасти у име МО и ВС, положила је делегација на челу са пуковником Сашом Стојиљковићем, командантом гарнизона у граду на Колубари. У име града Ваљева и градоначелника Лазара Гојковића, цвеће је положио члан Градског већа Ненад Патијаревић.

  • Тужна годишњица ове године је протекла без великог скупа, због епидемиолошких мера, али херојство Стојадина Мирковића нису заборавили представници града Ваљева и ваљевске Касарне – истичу у Градској управи. – Породица Мирковић са директорком школе у Горњим Лесковицама Невенком Васић чувају успомену на храброг војника, који је прозван Синђелићем подно Повлена.

ОЛИЧЕЊЕ ЧОЈСТВА И ПОНОСА

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић рекао је да херојски чин мајора Tепића треба памтити.

  • Милан Tепић био је оличење чојства, људства, поноса са простора Козаре, и у част његовог страдања и херојског чина, једна улица у нашем граду носи његово име, као и улице у многим градовима у Србији. Позваћемо братске општине у Србији да и њихове скупштине установе улице с именом мајора Tепића и војника Стојадина Мирковића – рекао је Рељић.

О. М. – Б. П.

Оставите Коментар