НАЦИОНАЛНИ Дан науке установљен на дан родења једног од највећих светских умова Николе Тесле данас се обележава у Србији, а захваљујући иницијативи канадског посланика Тома Ракочевића Дан Николе Тесле први пут биће обележен и у читавом Онтарију, провинцији која има 15 милиона становника, а не само на Нијагариним водопадима и у Хамилтону.

У САД, где је Тесла живео шест деценија, обележавање 165 година од његовог рођења биће уприличено на Лонг Ајленду у Теслиној јединој преосталој лабораторији, која је трансформисана у музејски комплекс.

– Сваке године славимо рођендан Николе Тесле како бисмо осветлили не само његов живот и рад, већ и његов трајни утицај на нас сада и у будућности“ – рекао је за Тањуг извршни директор Теслиног научног центра Ворденклиф Марк Алеси.

У организацији ТСЦW биће одржана Теслина рођенданска изложба и рођендански ноћни шоу, за који је улазница 65 долара. Новац ће бити искоришћен како би ТСЦW прерастао у место будућности – глобални научни центар који унапређује нове технологије и нуди трансформативно учење за све узрасте. Током дводненвних свечаности у Филаделфији у част једног од највећих и најутицајнијих светских умова, које почињу вечерас, у организацији Теслине научне фондације, посетиоци ће, како је речено Тањугу, моћи да виде и најпознатије Теслине изуме.

У Београду је сваког 10. јула улаз у Теслин Музеј бесплатан, изјавила је за Тањуг директорка Музеја Ивона Јевтић и изразила уверење да ће и сутра као и последња два месеца Музеј бити пун посетилаца. САНУ је Тесли посветила целу недељу, данас је отворена изложба, а биће организован и округли сто „Од талентованог дечака са Балкана до генија планетарних размера“. Министарство просвете, науке и технолошког развоја за Дан науке није припремило посебан програм, док ће у Музеју ПТТ-а приредити трибину „Никола Тесла и начело хармоније у српској култури“.

Посланик у парламенту најмногољудније канадске провинције Том Ракочевић за Тањуг каже да ће обележавање Дана Николе Тесле у Онтарију допринети да све више и више Канађана научи о Тесли и да схвате колико наша савремена технологија зависи од његових невероватних иновација.

– Надам се да ће и љубитељи Николе Тесле широм света смислити много креативних начина како би испичали причу о делу једног од највећих умова човечанства и покретали сличне иницијативе – рекао је Ракочевић, који је инцијативу покренуо због личног интересовања и образовања, али и због српског порекла које га је, како налгашава, додатно учинио да буде поносни поштовалац Николе Тесле.

Ракочевић је подсетио да је иницијатива веома брзо прошла законску процедуру, што је у Канади прилично ретко, и да је добила подршку краљице. Ракочевић је рекао да ће оригинални у јуну потписани документ поклонити Музеју у Београду као и да је одлука да се 10. јул прогласи Даном Николе Тесле у Онтарију резултат и залагања српске заједнице, који настоје да се Теслино име постави на пиједестал који заслужује.

Оставите Коментар