На веома симболичан датум за Србе и Србију, на Видовдан 28. јуна, за мање од две недеље, званично почиње снимање играног филма и серије „Кошаре“ редитеља Балша Ђоге (Пет), а по оригиналном сценарију Ђорђа Милосављевића који су касније адаптирали Ђого и Страхиња Радетић.

Снимање ове ратне драме како открива редитељ трајаће 14 до 15 недеља и обухватиће дешавања на српско-албанској граници од пролећа 1998. закључно са летом 1999. године. Упоредо са филмом снимиће се и 14 епизода ТВ серије, а премијера филма у зависности од услова, као и пандемије короне може се очекивати у фебруару 2021.

– Увек кажем да одлуке у животима филмаџија доноси случај. Тако је било и овог пута. Целог живота бежао сам од ратних драма и таквих тема, упркос искуствима са ратом која сам имао. Међутим, прошлог марта, управо је случај хтео да ми Ђорђе Милосављевић препусти свој сценарио за „Кошаре“, јер је он имао понуду за други пројекат, и да ја управо са том причом прођем на конкурсу Филмског центра Србије – започиње причу о томе како је настала идеја за филм који претендује да буде један од великих хитова у 2021, али и одавање поште младим војницима који су своје жоивоте положили за отаџбину.

– Иако су пре овога већ снимљени Немањићи, Краљ Петар и Заспанка за војника, било је доста замерки на неке сегменте ових пројеката упркос њиховом успеху. У поређењу са причама ових филмова и серија, прича о „Кошарама“ много нам је ближа. Није стара ни 21 годину. Кроз нашу историју стиче се утисак да као народ немамо традицију поштовања према људима који су учествовали у ратовима. Последњи пут када смо следлили ту традицију био је Први Светски рат. Све после тога било је испод части. Током деведесетих година у реатним дешавањима на Балкану људи су гинули. Међутим, војна и политичка руководства завршавала у Хагу, па је и тим војницим који су деведестих учествовали на разним ратиштима било тешко да се поносе нечим. Нису имали апсолутно ништа од тога што су ризиковали своје животе. Нити су добили медаљу, нити неку материјалну корист – сматра Балша Ђого истичући да су од 2000-их година они много пута злоупотребљени, због чега и јесу скептични кад год се помене тема снимања ратног филма или серије.

– Фокус моје приче је на тих 115 војника који су држали караулу Кошаре. Истина, било је ту и других јединица и војника који су ратовали са њима. Сви су они учествовали у одбрани Косовоа и Метохије. Међутим, „Кошаре“ је прича о тих 115 мученика који су одбранили Србију – поручује Ђого, нагласивши да је на глумцима велика одговорност да на прави начин дочарају причу о „Кошарама“.

Један од тих младих глумаца је и Јован Јовановић, који је рођен 1993. године у Требињу, и како и сам признаје – нема много додира са ратним вихором.

– Мој једини сусрет са ратом је то што сам чуо по славама и разним окупљањима. Не знам како изгледа бити на ратишту, биће велика одговорност играти те младе и храбре људе који са 18 и 19 година нису успели ни да окусе живот. Када је реч о припреми за ову ролу, на сугестију редитеља прво сам морао да смршам. Говорећи о такозваном улажењу у лик гледао сам много филмова, читао сам сву литературу у вези са тим, а добар правац дао ми је РТС-ов документарац. Глумцу је најтеже да игра кад не зна шта је то што игра. Код овог сценарија све је зацртано. Од тачке А до тачке Б зна се пут, тако да неће бити много лутања – каже Јовановић.

У филму и серији појавиће се многа позната глумачка имена као што су Милош Биковић, Светозар Цветковић, Лука Грбић, Виктор Савић, Аца Радојичић, а једну од главних женских улога прихватила је и Љиљана Стјепановић.

Серија и филм ће се снимати на много локација – Београд, Зеленгора, Трескавица, Црна Гора, Пива, Тара, Мојковац, Бар, Плав, обронци Проклетија са црногорске стране, Краљево… Част да дочара караулу Кошаре припала је караули Крвави камен, која је изграђена у исто време кад и ова на Кошарама, и изгледа готово идентично како у погледу екстеријера, тако и када је реч о ентеријеру.

– Караула Крвави камен налази се 12 километара од Сурдулице, ка бугарској граници, и на неки начин носи исту поруку ка нашим потенцијалним непријатељима, као што је то случај са Кошарама на граници са Албанијом – закључује Ђого.

--

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here