ДАНИЈЕЛУ Боровићу, једном од четири пилота из оптужнице српског тужилаштва за ратни злочин на Петровачкој цести, августа 1995, уручено је признање Удружења хрватских бранитеља „Јунак Домовинског рата“.

Признање Боровићу уручено је синоћ на свечаности у Жупанијској палати Вараждинске жупаније.

Признање му је уручио председник Удружења Младен Павковић као, како је рекао, захвалност пилоту који је почетком фебруара 1992. године извршио прелет авионом од Бихаћа до Пуле, чиме је Хрватска добила први надзвучни борбени авион.

Поводом српске оптужнице против четири хрватска пилота за ратни злочин на Петровачкој цести, Павковић је рекао да хрватски бранитељи, као и министарство бранитеља, хрватска влада и многи други, сматрају да они нису злочинци, него јунаци Домовинског рата.

  • На овај начин бранитељи желе да то потврде и кажу: Не, ви желите да осудите јунаке Домовинског рата. Ако желите неког да судите, имате своје, имате оне који су нападали хрватску државу, па њих судите до миле воље – рекао је Павковић, пренела је Хина.

Оптужени Боровић тврди да је ситуација одавно јасна и да Србија, коју назива агресором, жели да, како наводи, наметне да има право „одлучивања и неким лажним оптужницама поравнати ситуацију из 1995. године“.

  • Након 27 година неко се сетио да хоће бити шериф у овом, како га зову, региону, без обзира што је агресор, што је највећа трагедија. Хашки суд рекао је да ту није било ничег ненормалног, да је све било у склопу те војне акције Олује која је међународно призната, легитимна – рекао је Боровић.

Поновио је и да Хрватска не сме прихватити оптужнице српског тужилаштва.

Државни секретар у Министарству хрватских бранитеља Шпиро Јановић је рекао да је „Боровић неоспорно један од јунака Домовинског рата“.

  • Оно што је господин Боровић направио прелази границе уобичајеног и зато смо ми данас овде да му одамо признање – рекао је Јановић и додао да „влада изражава потпуну подршку својим пилотима, свим хрватским бранитељима и неће дозволити да се баци љага на Домовински рат.

Оставите Коментар