Изградња аутопута Појате-Прељина (Моравски коридор) почеће данас у присуству председника Србије Алексанадра Вучића и представника Владе Србије и конзорцијума Бехтел-Енка који је главни изводјач радова.

Моравски коридор градиће се у дужини од 112,3 километра, а радови би требало да буду завршени за четири године.

Та саобраћајница повезаће све веће градове централне Србије где живи више од пола милиона људи – Чачак, Краљево, Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац, Сталаћ и Ћићевац, као и Коридор 10 и аутопут „Милош Велики“ (Коридор 11).

Влада Србије је са америчко-турским конзорцијумом Бехтел-Енка 5. децембра потписало комерцијални уговор и изградњи Моравског кодора у вредности 745 милиона евра, а предвидјени су и додатни радови и директни и индиректни материјални трошкови од 20 одсто.

Уговором је предвидјено да за две године Крушевац аутопутем буде повезан са Коридором 10, за мање од три године да се Краљево и Чачак повежу са „Милошем Великим“, а да комплетан пројекат буде завршен за четири године.

Поред изградње аутопута, пројекат обухвата и регулацију Западне Мораве и њених притока, као и изградњу телекомуникационе инфраструктуре.

Аутопут Појате-Прељина састојаће се из три деонице: Појате–Крушевац (27,83 километара), Крушевац–Адрани (53,88 километара) и Адрани–Прељина (30,66 километара).

Максимална дозвољена брзина на тој саобраћајници биће 130 километара на час, а имаће 11 петљи и 130 осталих објеката, од чега 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here