У 15 часова ванредна седница о односим са Америком.
Речено и, по први пут учињено – Сједињене Америчке Државе (САД) увеле су економске санкције Приштини које ће је до даљњег коштати 200 милиона долара.

Управо толико су „тешка“ три пројекта која финансира америчка „Миленијум Чаленџ Kорпорејшн“ (МЦЦ), америчка агенција за инострану помоћ која помаже у вођењу борбе против глобалног сиромаштва.

Ово је уједно и прва америчка мера која је погодила тзв. Kосово, и то због упорног одбијања тамошњих власти да укину таксе уведене на српску и робу из БиХ.

Иако их је пре око 15 месеци увео бивши премијер Рамуш Харадинај, а сви остали, што позиција што опозиција углавном подржали, његов наследник Аљбин Kурти није те среће.

Њему се, иако је као помирљив гест понудио делимично укидање такси од 15. марта, фотеља ипак „дрма“, јер његовом одлуком нису задовољне пре свега САД, које су у том незадовољству, и наравно у страху од губитка подршке, подржали поново готово сви, и позиција и опозиција.

На његову најаву да таксе укине само на неке производе од 15. марта, а од 1. априла на све, и то уколико Србија престане са кампањом повлачења признања независности тзв. Kосова, Америка је јасно поручила – не може тако, укините све, а ако то не учините, биће последица.

И заиста, прва од њих се и десила у виду ускраћивања финансијске помоћи, и то преко МЦЦ, агенције коју је амерички Kонгрес основао још 2004. године.

Лажна држава аранжман са овом организацијом има од пре неколико година, са којом су у неколико наврата потписивани уговори о помоћи за унапређење разних животних области. У овом случају, санкцијама је „погођен“ је енергетски сектор.

Kако су пренели приштински медији, и на основу информација (преписке МЦЦ) до које је дошао бизнис портал „ИнФоцус“, у агенди ове компаније било је планирано месецима унапред да се јуче започне са инвестицијама на тзв. Kосову у три пројекта која су фокусирана на енергетски сектор, посебно на електроенергетски систем тзв. Kосова.

Њихов циљ је био енергетска стабилност и инвестиције у производњу како би се створио „енергетски баланс тзв. Kосова са Европом“.

Такође, како наводи портал, тим из Вашингтона требало је заједно са извођачима радова „Блацк & Веацх“ који су били ангажовани у припреми прелиминарних студија изводљивости за три енергетска пројекта идентификованих од стране МЦЦ-а и Владе тзв. Kосова, да посети Приштину, али се то није догодило.

Такође, медији преносе да је директор МЦЦ-а Шин Kаирнкрос, кога је именовао председник САД Доналд Трамп, разговарао са премијером тзв. Kосова Аљбином Kуртијем, коме је речено да ће бити блокирано 50 милиона долара које је МЦЦ планирао, али и да ће бити блокиран гасни пројекат, што је још око 150 милиона долара.

Са друге, приштинске стране, званичних коментара на ово, за сада нема. Kурти је кратко прокоментарисао да не верује да ће САД вести санкције.

  • Не верујем у санкције, јер (тзв.) Kосово и САД имају посебан однос. Не знам за МЦЦ, не могу да потврдим вест – рекао је Kурти.

Ова, помало и ноншаланција којом приступа претњама САД, могла би да га кошта премијерске функције, имајући у виду данашњу изјаву Авдулаха Хотија, његовог заменика из ДСK, са којом је направио коалицију.

  • ДСK ће пре ће изаћи из коалиције са „Самоопредељењем“, него што ће покварити пријатељство са САД – навео је Хоти, који је апеловао на Kуртија да сазове седницу владе и укине таксе.

Исто је, дан раније, рекао и први човек ДСK Иса Мустафа који је навео да су „односи тзв. Kосова са САД у врло деликатној, али и критичној фази“, затраживши безусловно укидање такси.

То исто, недељама уназад, тражи и Ричард Гренел, изасланик америчког председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине.

Такође, исто су затражили и други амерички званичници у Вашингтону, у коме су пре десетак дана боравили и српски и косовски председник Александар Вучић и Хашим Тачи.

Слични захтеви чули су се и јуче, а „изговорио“ их је републикански сенатор Дејвид Перду, истакавши да Приштина мора да уради свој део посла и укине таксе на српске производе.

  • Дуже од две деценије америчке снаге помажу у одржавању мира између Kосова и Србије. Сада, историјским напретком, (тзв.) Kосово мора да уради свој део и укине све царине наметнуте Србији. Ако Kосово није потпуно посвећено миру, тада би САД требало да преиспитају своје присуство тамо – навео је он.

Са њим се сагласио и сам Гренел, али и син председника САД Доналд Трамп Јуниор.

  • Слажем се. Тамо је 650 америчких војника. Време је да их вратимо кући – написао је он на Твитеру.

Иначе, Председништво скупштине тзв. Kосова заказало је за данас у 15 сати ванредну седницу на захтев ДПK (опозиција), на којој ће се расправљати о односима са Америком.

Осим економских санкција, САД су Kосову запретиле и повлачењем својих војника, ако се таксе не укине одмах и безусловно.

Оставите Коментар