Ви имате ситуацију у којој након војног пуча Запад остаје без бројних неопходних ресурса из Нигера, без јефтине нафте из Русије, а очигледни кривац им је пред очима! И шта мислите, шта ће да ураде? Оно што вековима раде – завади па владај!

Несрећа, или убиство, које се догодило синоћ у Русији потресло је цео свет. У трагедији су нестала два нова руска јунака која су померила границе ратовања, не само на простору Новорусије, него што је у овом моменту јако важно, и Африке!

Дмитриј Уткин и Јевгениј Пригожин, враћали су се јуче баш са простора Африке, из још неутврђених разлога њихов авион се срушио и убрзо је потврђена смрт обојице. Читав свет је из минута у минут пратио обавештења са Телеграм канала у нади да ће се испоставити да је Пригожин ипак био у другом авиону, али тужна вест коју су сви некако дубоко осећали у себи ипак се испоставила као тачна, није преживео.

Главни кривац, не у медијима, већ у много већим масама пронађен је у Кремљу.

Теорија да је Путин само чекао прави моменат да смакне Пригожина и Уткина због оног чувеног “марша” на Москву логично се винула у небо.

“Он не заборавља”

Милиони коментара свих оних залуђених СВО, а који нису упали у теорију завере да је можда Пригожин исценирао сопствену смрт, што најзад можда и није теорија, упрли су прст у Путина и Шојгуа као главне кривце, а за све то време запад је тај који трља руке.

Руски коментатор Д. Мискучин међутим наводи да овакав развој догађаја Кремљу не иде на руку.

“Путин није сујетан политичар, нити неко ко би жртвовао будућност и мир сопствене земље у оваквом тренутку да би се осветио. Посебно из разлога, што ми још не знамо да ли је икаква освета и потребна. У походу на Москву који је организовао Пригожин, Путин ниједног момента није помињан као неко ко је кривац за стање у војсци, што је уједно и био циљ тог марша. Сматрам да се ситуација након тога у војсци доста поправила и да је читав Кремљ свестан колико поштовање ужива Пригожин и међу народом и међу војском и да никада не би ризиковао да његовим смакнућем ризикује губитак сопственог поверења.”

Мускичин такође додаје да је уверен да су Пригожин и Путин остали у добрим односима али и да је врло могуће да операција “поход на Москву” никада није завршена.

“Јавност још увек не зна прави циљ и да ли је та операција, јер то јесте била специјална операција, заиста завршена. Шојгу, иако је задржао своју позицију, ужива све мање поверења, извесне спекулације у које је укључен, познате су руској јавности, али његова смена пре месец дана није имала смисла, само би показала немоћ државе, а коме је то у интересу – не знамо. У овом тренутку, његова смена, сада већ има више смисла и врло је вероватна.”

Оксана Мендељев, бивша запослена у једној од руских обавештајних служби на свом Т каналу написала је да руски врх, уколико је заиста реч о убиству, ово није извео, јер му овакав сценарио није потребан.

“Уколико је реч о убиству, Кремљ не стоји иза овога. Гледајте шта се дешава у Нигеру, Малију, Буркина Фасо, тај народ није устао сам од себе, устао је захваљујући Русији. Видели сте заставе Русије, слике Путина, шта мислите одакле Русија у Африци? Преко Вагнера, наравно! Ви имате ситуацију у којој након војног пуча Запад остаје без бројних неопходних ресурса из Нигера, без јефтине нафте из Русије, а очигледни кривац им је пред очима! И шта мислите, шта ће да ураде? Оно што вековима раде – завади па владај! Е, то је оно што ми управо гледамо а што многима није јасно. Ово су игре великих и тешко их је разумети.”

Руски коментатор рата који се представља као Д. В. пише мање више сличну теорију.

“Русија је са СВО оставила Европу без два најважнија ресурса – нафте и хране! Подршком устаницима у колонији Нигер остали су без уранијума, дијаманата, злата, нафте! Било је питање дана када ће кренути опасне игре. Синоћ су почеле, а сада ћемо видети колико се наша руска влада спремила на то. Надајмо се да јесте, јер ће бити жестоко. ”

Ипак ситуација још није јасна, и питање је да ли ће маса коју воде емоције заиста знати да препозна ову игру и увиди праве кривце, и ми се надамо да хоће, док не буде касно!

Васељенска

Оставите Коментар