Компанија Амазон патентирала је електронски систем који омогућава да се путем наруквице прати кретање руку запослених у складиштима током њихове смене, што је изазвало негодовање у Италији.

Тај систем праћења покрета руку запосленог могао би да се користи у надгледању испуњења његовог радног задатака, као што су инвентари или припреме наруџбина, наводи се у документу о патентирању који је од данас доступан на специјализованон сајту Гиквајер.

Уређај треба да се носи близу шаке како би “емитовао вибрације” током кретања руке запосленог.

Амазон је навео да су спекулације о патенту погрешне јер неке компаније већ користе ручне скенере током инвентара.

Тај концепт је изазвао негодовање у Италији, посебно код председника владе Паола Ђентилонија који је оценио да је “изазов радити квалитетно а не с наруквицом”.

Лидер странке Лига Севера Матео Салвини је рекао да човек “није роб” и додао да треба да се врати достојанство рада, јер многе мултинационалне компаније врше притисак на запослене које експлоатишу.

Компанија Амазон, гигант у онлајн трговини, позната је од раније по томе што њени запослени у складиштима и дистрибутивним центрима имају тешке услове рада јер фирма жели да повећа продуктивност како би гарантовала брзу испоруку своје робе.

Извор: Бета