АМЕРИЧКИ стручњак за Балкан Стивен Мејер изјавио је да је време да Република Српска размисли о организовању референдума о својој будућности и самоопредељењу, као и да БиХ и даље неће бити ништа друго до фиктивна држава, што је одувек и била.

– Време је да признамо реалност. Америка ће се држати мита о БиХ, али време је за лидере БиХ да преузму другачији курс, посебно за лидере Републике Српске да поразмисле о организовању референдума у будућности – рекао је Мејер.

Он је у видео-обраћању на трибини „Република Српска пред новим изазовима“, коју је у Београду организовало Представништво Републике Српске, навео да би на том референдуму биле понуђене опције – да ли становништво Српске подржава независност, интегрисање са Србијом или опстанак Српске у оквиру БиХ.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

– То је право на самоопредељење. Власт у Бањалуци би требала да испита могућност шта народ жели. Такође, предлажем да законодавно тело Републике Српске усвоји закон којим ће високог представника сматрати непостојећим. Он је део историје и није више неопходан, као ни Савет за примену мира – истакао је Мејер.

НАПЕТОСТ ОПЕТ ВЛАДА НА БАЛКАНУ

Мејер је оценио да на Балкану тренутно влада највећа напетост још од времена ратова деведесетих година прошлог века, што је последица комбинације врло лоше западне политике, посебно из САД, немогућности да се превазиђу етничка питања и неуспеха руководстава у великом делу региона са изузетком српског члана и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика.

Он мисли да, осим Додика, лидери у региону нису снажни, те да нема оних који ће донети неопходне одлуке, које су некада тешке.

Мејер сматра да политика Дејтона не узима у обзир интересе региона, већ САД и Западне Европе, те да Америка никада није разумјела природу етничког сукоба у региону.

Он је рекао да земље у региону не требају да размишљају толико шта о њима мисли Америка или Европа, већ морају да мисле о сопственим интересима и почну да делују у властитом интересу.

– Морате да имате снажне руководиоце. Тренутно нико не поштује руководства на Балкану. Додика се плаше и не воле га зато што се он врло често противи. Не кажем ово зато што дугујем било шта Додику, него зато што ми се допада његов начин руковођења – навео је Мејер.

Одговарајући на питање како треба да одговоре Република Српска и земље Балкана, Мејер сматра да би највећа грешка била да земље региона и Српска сувише озбиљно схвате САД и додаје да требају да почну да делују у свом властитом интересу.

САД САДА ПОДЕЉЕНЕ ВИШЕ НЕГО ИКАДА

Мејер оцењује да Балкан неће бити главни приоритет током мандата нове администрације америчког председника Џозефа Бајдена, али подсећа да се главна америчка политика према региону неће променити и да се углавном ради о америчким интересима.

– Зато ће Вашингтон и даље форсирати НАТО и интеграције у ЕУ, инсистирати да Балкан буде што даље од Русије, Кине или Ирана и да ће више бити заинтересован за Русију и Кину – каже Мејер.

Он наводи да су САД сада подељене више него икада, као и да никада нису преболеле крај Хладног рата, за разлику од Русије.

Организатор трибине је Представништво Републике Српске у Србији и портал „Све о Српској“.

Оставите Коментар