У Подгорици се одржава Тројичиндански сабор. Испред храма Христовог васкрсења почела је Света архијерејска литургија.

Збор се одржава у организацији Митрополија црногорско-приморске и њених епархија у јеку полемика о последицама које би изазвало усвајање Закона о слободи вере чији предлог је кабинет Душка Марковића једногласно усвојио.

Према сазнањима, на неколико места полиција је заустављала аутобусе што је додатно успоравало њихов долазак у главни град Црне Горе. Десетак аутобуса из Прибоја заустављено је на граници и за сада им није омогућено да уђу у Црну Гору.

Уочи сабора више особа које припадају “српском корпусу” привођени су на информативне разговоре у станицама полиције. Један од њих је и Ратко Драшковић, боксерски шампион из Никшића.

“Где сам био ја се нисам крио. Бићу са својим народом у одбрану вере и светиња Српске православни цтжркве у Црној Гори”, каже за “Новости” Драшковић.

Митрополија црногорско-приморска позвала је православне вернике и све људе добре воље, којима су, како су казали, истина и правда на срцу, да се данас окупе на Тројичиндански сабор испред храма Христовог васкрсења у Подгорици.

Наводи се да причешћу на литургији могу приступити само они који су крштени у Православној цркви, који се труде да живе животом цркве и који су постили тродневни пост, на који су сви верници били позвани уочи Сабора.

“На Сабор су добродошли сви који желе да се помоле и заузму јасан став за одбрану светиња Божијих и умножење братске љубави, благодарећи свим политичким и другим организацијама и појединцима који су изразили забринутост и спремност да учествују на Сабору”, каже се у саопштењу.

https://www.youtube.com/watch?v=SY-A-gxtU8U

Подсећа се да Сабор није место ни за какве идеолошке, политичке или националне симболе или пароле.

“Нека се током Сабора вијоре само црквени барјаци и литије и нека се чују само молитве и речи уздања у Бога, које ће најбоље показати нашу одлучност да светиње бранимо и одбранимо уз помоћ Божију у миру и братској љубави”, каже се у саопштењу МЦП.

Како се наводи, Црква окупља, а не разједињује, и то све верне без разлике.

“Само ако је таква – она је слободна. Стави ли се у службу било којег трулежног земаљског идеала, ма какав да је – губи своју јеванђелску снагу и издаје верност Богу живоме и своју мисију спасења човека и света”, истиче се у саопштењу.

Из МЦП наводе да су запањени свим неистинама и увредама које се пишу и говоре у, одавно незапамћеној, антицрквеној медијској кампањи.

“Бог није никад био у сили, него је увек и свугде Бог у правди. Само то ћемо на Сабору и да тражимо – правду Божију и људску за нашу Цркву, за наше светиње, за наше храмове, манастире и гробове предака”, каже се у саопштењу.

МЦП позива да данас “будимо сви заједно у молитви против безакоња”.

“И одлучно за одбрану светиње, братско помирење и исцељење братомржње која трује Црну Гору, заогрнути вером, надом и љубављу шаљући јасну поруку да је једини прави пут – пут богољубља и братољубља”, каже се у саопштењу.

Оставите Коментар