Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да ће ове године бити завршен Храм Светог Саве, „85 година од почетка градње и 179 година како је дубровачки Србин Матија Бан предложио да се он изгради“, и почеће уређење платоа испред Храма.

„На платоу ће бити 150 нових стабала, партерна фонтана, седиште Светог синода Српске Православне Цркве (СПЦ), у којем ће столовати патријарх, као што је и било предвиђено још 30-тих година прошлог века, и коначно ће тај простор бити уређен“, рекао је Весић.

Весић је указао да ово место посећује не само највише Београђана и њихових гостију већ и највише страних туриста.

„Храм Светог Саве, Калемегдан и Скадарлија три су најпосећенија места“ у Београду, подсетио је Весић.

Такође је подсетио да је почела и реконструкција Савског трга и да радови напредују по плану.

„Саобраћај ће ићи по ободима, добијамо нову пешачку зону, реконструкцију фасаде и крова некадашње главне железничке станице већ је завршена, на предлог председника Александра Вучића подиже се монументални споменик Стефану Немањи и биће засађено 300 стабала. Ту ће се укрштати две линије метроа и то ће постати нови централни трг у граду, а Београд ће тиме добити више градских центара што је одлика свих великих градова“, рекао је Весић.

„На тај начин показујемо колико уређујемо и волимо наш град, а подсетићу да ћемо ове године, поред већ завршених 500 урадити још 150 градских фасада. То говори колико се Београд мења и колико може да буде леп“, истакао је Весић.

Весић је оценио да уређење града доноси корист и грађанима Београда али умногоме доприноси и већој туристичкој посети.

„Ми смо прошле године прешли бројку од милион страних туриста, на којој би нам позавиделе и неке земље које имају море. Имамо 200 километара речних обала и ми смо град у који туристи долазе, и ако желимо да туристи наставе да нам долазе, треба да наставимо да га уређујемо. Ми то чинимо део по део, Београђани добијају град какав заслужују и који је по њиховој мери, мери човека“, гласио је Весић.

Прецизирао је да у Београду тренутно постоји око 3.000 градилишта и да је то највећи резултат садашње градске власти.

„Београд се поново гради и са скоро 3.000 градилишта обезбеђена је будућност града, јер сви плаћају доприносе за грађевинско земљиште из којих ми плаћамо канализацију, водовод, школе, вртиће и све оно што грађани заслужују али нису могли да добију“, рекао је Весић.

Победник ускоро на Калемегдану

Весић је најавио да ће за 13 дана статуа Победника бити враћена на своје место на Калемегдану.

„Око Победника смо имали читаву хајку да се никад неће вратити, да ће бити претопљен и разне друге глупости. Он ће бити реконструисан и враћен на своје место, баш као што је то урађено и са Спомеником захвалности Француској, као што расте и Београд на води за који се причало да ће да потоне или да је то само макета“, рекао је Весић.

„Данас људи из свих крајева града долазе у парк Београда на води, и то је доказ да се Београд мења, а све оно што радимо ми и председник (Србије) Александар Вучић доказ је неспособности оних који су били пре нас“, додао је Весић.

Весић је указао да је Град Београд прошле године издвојио око 200.000 евра за обнову овог споменика, у време када је био пред падањем и када је био последњи тренутак да се рестаурира и потом врати натраг на Калемегдан.

Весић је подсетио да је рестаурација статуе урађена у атељеу вајара Зорана Кузмановића у Смедереву, а цео посао обављен је под надзором Завода за заштиту споменика културе Града Београда.

Одбачена кривична пријава доказ Ђиласових лажи

Весић је оценио да Драган Ђилас, „откада је преузео опозицију, успешно је уништава“, јер је изабрао „пут лажи и насиља“ и јер се од њега не може да чује ниједан конкретан предлог.

Весић је посебно указао на аферу „Јовањица“ и одлуку Тужилаштва за организовани криминал да председник Србије Александар Вучић и његов брат Андреј нису били ни у каквом контакту с власником те фарме на којој је пронађено неколико тона марихуане, а за шта их је оптуживала опозиција.

„То је пример како функционише Ђиласова фабрика лажи. Сећате ли се када је на конференцију за штампу изашао Алексић, Ђиласов и Јеремићев потрчко, и рекао да су Александар и Андреј Вучић били у контакту са ухапшеним власником “Јовањице“…

Ево, јуче смо добили од Тужилаштва за организовани криминал да је та кривична пријава одбачена. Да ли ће сада тај Алексић да одговара за лажи“, упитао је Весић.

Весић је оценио да је „прича о “Јовањици“ најбољи доказ како функционише то друштво и како би изгледало српско друштво да је Ђилас на власти“.

„Са једне стране имате рад и резултате, борбу за живот и стандард људи, а са друге лажи и ништа више“, закључио је Весић.

Leave a Reply