Митрополита китирског Серафима оптужили су због чињенице да су за време богослужења врата храма била отворена за све оне који су дошли, и што су пред почетак Службе звонила звона.

21. марта 2020. сазнало се да је градоначелник грчког града Китира Стратос Хархалакис наредио хапшење митрополита китирског и антикитирског Серафима због вршења богослужења, јавила је публикација Lifo.gr.

По писању овог издања, митрополит китирски Серафим био је ухапшен након што је одслужио Литургију у саборном храму Воздвижења Часног Крста, супротно одлуци власти која је забранила све верске обреде у земљи због коронавируса.

Штавише, како је наглашено у публикацији, врата храма била су отворена за све оне који су дошли, а пре службе је зазвонило звоно.

Таква одлука Митрополије „узнемирила је јавно мњење и изазвала гнев градоначелника“, који је изјавио да „нико не може бити изнад закона“.

Митрополит, стигавши у полицијску станицу на острву, рекао је полицији да још није добио акт који је послао архиепископ Јероним. На крају је митрополит пуштен, али је против њега покренут поступак.

Од раније је већ познато да су грчке власти забраниле сва богослужења због коронавируса, међутим Синод Грчке Цркве одлучио је да се служење недељних служби настави, мада у скраћеном облику.

Оставите Коментар