Најмање 30 балистичких пројектила испаљено је из Ирана на две америчке базе у Ираку, али за сада нема поузданих информација о могућим жртвама. На вези иранских балистичких пројектила нашле су се базе Ирбил и Ајн ел Асад. Иранска револуционарна гарда саопштила да је почео напад. Хезболах: Освета је почела.

Иранска револуционарна гарда испалила је најмање 30 пројектила на базу Ајн ел Асад у Ираку, али за сада нема информација о евентуалним жртвама.

Недуго после првих експлозија, иранска Револуционарна гарда саопштила је да је на базу Ајн ел Асад испаљено на десетине пројектила.

Није сасвим јасно колико је ракета погодило ову базу, јер их је неколико пресрела америчка противваздушна одбрана.

Револуционарна гарда је упозорила све околне земље да ће се наћи на мети напада уколико из њих америчке снаге буду покретале нападе.

Америчке оружане снаге су, убрзо након експлозија, потврдиле да су пројектили испаљени са иранске територије.

Пројектили су испаљени и на базу Ирбил на северу Ирака.

Иранска телевизија је, после прогласа Револуционарне гарде, емитовала и снимак почеtка ракетног напада.

Хезболах, либанска шиитска милица са блиским везама са Ираном, објавила је ”почетак освете” за смрт генерала Касима Солејманија.

Ракетни напад је почео неколико дана пошто су амерички дронови снимили покрете иранских ракетних јединица.

О ракетном нападу хитно је обавештен и амерички председник Доналд Трамп, рекла је његива представница за медије Стефани Гришам.

Друга навеће америчка база у Ираку, налази се око 160 километара западно од Багдада и у прошлости је била мета напада Исламске државе. У њој је крајем 2018. године боравио Трамп.

У тој бази су стационарани дронови ”рипер” за које се верује да су прошле седмице употребљени у нападу у којем је убијен ирански генерал Касим Солејмани.

Оставите Коментар