Америчке специјалне снаге у близини сиријског пограничног града Кобанеа у региону Алепо, вечерас су се нашле под артиљеријском ватром с турских положаја, јавио је Пентагон.

Међу америчким војницима нема повређених.

Позивајући се на високог званичника Пентагона и ирачког курдског обавештајног службеника, „Њузвик“ је јавио да се напад на припаднике америчке службе десио док су изводили операције на брду Маштенур, у граду Кобани већински насељеном Курдима.

 

До инцидента је дошло у тренутку у коме је амерички министар одбране Марк Еспер током конференције за новинаре уверавао медије да су америчке снаге премештене и да турске снаге знају америчке положаје.

Међутим, Ројтерс је, позивајући се на америчког званичника, јавио да се експлозија догодила у близини америчке базе у граду Кобани, али да до сада није саопштено да ли има настрадалих.

У изјави у петак увече, званичници Пентагона потврдили су да су се америчке трупе у околини Кобанеа нашле под артиљеријском ватром која потиче са турских положаја.

„Детонације су се догодиле на неколико стотина метара од места изван зоне Механизма безбедности и на подручју за које су Турци знали да ће на њему бити присутне америчке снаге“, рекао је у изјави капетан Брук Де Волт, портпарол Одбрамбених операција. „У редовима америчких трупа нема повређених.“

„Америчке снаге нису се повукле из Кобанија,“ рекао је он и додао да се „Сједињене Државе и даље противе преласку турске војске у Сирију ван зоне Механизма безбедности и на подручјима где Турци знају да су присутне америчке снаге. Сједињене Државе захтевају да Турска избегава операције које би могле резултирати непосредним и међусобним одбрамбеним акцијама.“

Након почетних извештаја, огласило се турско министарство одбране напомињући да је предузело све мере како би осигурало да не буде нападнута америчка база у том подручју, док турске снаге одговарају на ватру која се на њих отвара са позиција у близини америчке базе у Сирији.

Турска је започела војне операције на североистоку Сирије против курдских снага 9. октобра у настојању да очисти пограничне области од терориста и створи сигурну зону. Турска сматра курдске војнике које подржава САД делом терористичке организације.

Неколико страних лидера је на почетку турских операција позвало на прекид свих војних активности.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here