Портпарол Европске уније Петер Стано отворено је данас запретио Србији због потписивања споразума о консултацијама са Министарством спољних послова Русије.

Одговарајући на питање дописника шиптарског гласила „Kоха диторе“, Петер Стано је из Брисела поручио да је ЕУ озбиљно забринута због приближавања односа Србије с Русијом!?

– Живимо у временима када је Русија покренула нелегалан и нелегитиман сукоб на суверену земљу, на суседну Украјину… Ако у овим околностима видимо да Министарство спољних послова Србије прихвата консултације, редовне консултације, с министарством спољних послова земље која чини злочиначку агресију, то представља врло јасан знак о њиховој намери да ојачају своје везе, да даље оснаже односе између Србије и Русије. А то јесте повод за озбиљна питања – рекао је Стано и одмах потом поручио Србији да је под присмотром ЕУ!?!

– Европска унија је била јасна према својим партнерима, а посебно према земљама које су у процесу приступања, попут Србије, која је кандидат. Односи с Русијом у тренутним околностима не могу да буду уобичајени и пословни. Немогућа је сарадња с овим режимом, који чини толико кривичних дела и злочина, и ми то схватамо веома озбиљно и пратимо – нагласио је портпарол ЕУ.

Стано је, наравно, прећутао чињеницу да је папир који је у Њујорку у УН потписан од стране министара Николе Селаковића и Сергеја Лаврова заправо најобичнији необавезујући протокол о консултацијама какав с Русијом имају потписане и бројне земље Европске уније (!?!). Стано је, такође, у одговору албанској новинарки пропустио да каже и да је српски шеф дипломатије Селаковић јасно ставио до знања да Србија неће признати резултате референдума у четири области на истоку Украјине. Али је зато, очигледно по налогу својих шефова из врха ЕУ, покренуо прљаву кампању против Србије, која треба на силу да докаже да је Србија агресор, односно сарадник руских агресора!?!

Стано је, такође, у одговору шиптарској новинарки пропустио да каже и да је српски шеф дипломатије Селаковић јасно ставио до знања да Србија неће признати резултате референдума у четири области на истоку Украјине. Али је зато, очигледно по налогу својих шефова из врха ЕУ, покренуо прљаву кампању против Србије, која треба на силу да докаже да је Србија агресор, односно сарадник руских агресора!?!

Ово само потврђује писање Информера, који је јуче први објавио да је у току страшан дипломатски рат против Србије, а да притисци Запада, ЕУ и САД на нашу земљу нису били страшнији још од НАТО агресије 1999. године. Бесни због говора председника Александра Вучића у Генералној скупштини УН, на који аргументима не могу да одговоре, моћници сада стоструко увеличавају значај једног суштински бирократског и не толико важног споразума српске и руске дипломатије и приказују га као малтене највећи европски и светски проблем.

Притисци са Запада, који су, иначе, испод стола и иза дипломатских завеса много јачи и оштрији од изјаве Петера Стана, већ су довели до великог страха у Немањиној 11, па се поједини чланови Владе и највиши државни функционери већ отворено залажу за моментално увођење санкција Русији.

Председник Александар Вучић још се није огласио тим поводом, а данас је, како сазнајемо, имао нимало пријатан разговор с немачким дипломатама. Очекује се да ће се шеф државе обратити нацији у среду, најкасније у четвртак.

Оставите Коментар