Русија и њен лидер Владимир Путин крећу у (контра)офанзиву, чији је циљ супротстављање Америци на Балкану, а пре свега у Србији. Главни правац ове стратегије, о којој се увелико прича у дипломатским круговима, усмерен је на Косово и решавање највећег регионалног проблема.

Акција Москве, која је преточена у најмање шест конкретних корака, уследила је као одговор на појачано америчко ангажовање.

Подсетимо, САД су за кратко време преко дипломатских канала пласирале скицу плана за решавање косовског чвора, о чему је Српски телеграф опширно писао, затим су именована чак два изасланика (прво Метју Палмер, затим Ричаред Гренел, као Трампов човек од највећег поверења).

Није изненађење

Да ће се Русија активно укључити и да без ње не може бити решења косовског питања, потврдио је и недавно именовани шеф ЕУ дипломатије Ђозеп Борељ.

  • Ако Кина, Индија и Русија не признају Косово, Косово неће бити држава. Зато морамо да радимо како би се разговори наставили – навео је шпански дипломата.

Као део руске офанзиве, стране дипломате виде и посету руског премијера Дмитрија Медведева Београду (18. октобар), као и недавно договорени нови сусрет председника Србије Александра Вучића и Владимира Путина до краја године. У том светлу, наши саговорници дипломате сагледавају и именовање Александра Боцан-Харченка за новог амбасадора у Београду.

Инсистирање на војној сарадњи у виду испорука оружја и донација, ширење тзв. меке моћи кроз појачавање културно-информативног сегмента сарадње и отварање тржишта преко Евроазијске уније, само су завршне, али не и мање важне тачке акције осмишљене у Кремљу.

Свега су свесни

Немања Старовић из Центра за друштвену стабилност каже за Српски телеграф да у ситуацији, када се политички утицај Москве сузбија у многим земљама у окружењу, за очекивати је да као контру Американцима Русија додатно усмери деловање ка Србији.

  • Само искрена и принципијелна подршка Москве свему што Србија дефинише као своју преговарачку стратегију може гарантовати трајни политички утицај Русије у Београду. Зато нас интензивније укључивање Кремља у процес преговора око Косова, након што је Вашингтон већ то учинио, може довести корак ближе задовољењу минимума наших националних интереса – сматра Старовић.

Горан Митровић

Leave a Reply