Празник свих љубитеља коњичког спорта и коњичких вештина, Љубичевске коњичке игре, одиграће се 56. пут предстојећег викенда на хиподрому у Пожаревцу.

Манифестација се одржава од 1964. године. После симболичног отварања капије Пожаревца, преко свечаног дефилеа учесника до завршног надметања вишебојаца на препуном стадиону, све „кључа“ од силне жеље за победом и бодрења својих фаворита.

Програм игара, који је испреплетен обичајима, традицијом и културом обухвата: уникатни Љубичевски вишебој, волтижовање деце, изложбу грла, даљинско јахање, утакмицу у прескакању препона, галопске и касачке трке.

Љубичевски вишебој је по оригиналности, лепоти и динамичности јединствено надметање храбрих момака на одабраним коњима у пет традиционалних дисциплина (сеча сабљом, гађање копљем, курирско јахање, гађање стрелом и гађање топузом).

Витешка победничка рука вишебоја, осим новчане награде, прима пехар, плашт и сабљу. Сабља је уникатна, посебно скована за витеза Љубичевских игара и сваки нови победник вишебоја добија је од свог претходника и са поносом је чува до следећих Љубичевских коњичких игара. Сабља има угравиран витешки мото: „Не вади ме без повода – не враћај ме без части.“ На крају град добија свог хероја – Витеза Љубичева.

Пратећи програм је већ у току, а вечерас почиње и музички, који ће отворити Лексингтон бенд. Током манифестације наступиће и Ренато Хенц, ‘Црвена јабука’, Стефан Живојиновић, Лепа Брена… Почетак дефилеа заказан је за петак у 18 сати, док је концерт Милоша Радовановића планиран од 21 сат. Следи ватромет и концерт Сергеја Ћетковића. Љубичевске коњичке игре биће завршене у недељу проглашењем витеза Љубичевског вишебоја.

Оставите Коментар