Преминуо је командант Вучијачке бригаде Владета Живковић, саопштено је из Удружења „Ветерани Републике Српске“.

– Са тугом у срцима обавјештавамо саборце и грађане Републике Српске да смо јуче изгубили још једног српског витеза. Заувијек нас је напустио командант Вучијачке бригаде Владета Живковић или само Жиле како су га звали саборци. Срце пуковника Владете није издржало и јуче је престало да куца – наведено је у саопштењу.

Потпуковник Владета Живковић је поријеклом из околине Варварина у Србији. Kада се ЈНА повлачила из тадашње СР БиХ, он је остао и постао један од организатора одбране на Вучијаку /простор између Дервенте, Модриче и Подновља/.

– Одмах на почетку одбрамбено-отаџбинског рата, као капетан постављен је за команданта 1. Вучијачке лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, са којом је водио тешке борбе у Посавини /у садејству са Другом посавском из Шамца/ против шест усташких бригада доведених из Хрватске – наведено је у саопштењу.

Озренци и Возућани га памте као омиљеног команданта и одличног стратега у борбама на Свињашници љета 1994. када је /у садејству са 4. Озренском лаком пјешадијском бригадом/ сломио офанзиву Трећег корпуса такозване Армије БиХ у операцији „Брана-94“.

Тешко је рањен, у априлу 1995. године, у рејону села Шеварлије код Добоја од нагазне мине.

– Након рата био је драги госта народа на Вучијаку и добојској регији – наведено је у саопштењу.

Пуковник Владета Живковић биће сахрањен у суботу, 12. марта у Београду.

– Почивај у миру, јуначе и хвала ти за све што си учинио за овај народ! – саопштено је из Удружења „Ветерани Републике Српске“

Оставите Коментар