Последњих недеља јавност је имала прилике да се упозна са низом злоупотреба у раду приватног предузећа „Авенија МБ“, пре свега путем апела Фондације Левијатан.

Српска десница је извршила темељно истраживање о предузећу „Авенији МБ“. Резултати су да је правна форма предузетничка, „Авенија МБ“  је регистрована на Анђелију Стевановић, као радња за чишћење објеката и остале радње у пољопривреди у Новом Селу код Врњачке Бање. Одмах по основању ангажовани су од стране локалне самоуправе и склопили су око 30 уговора.

Од самог почетка „Авенија МБ“  је на терену препозната,по сведочењу многовројних грађана у свим местима ангажовања, као неко ко користи сурове методе „збрињавања“ паса. Параћин је опозициона општина где страховладом влада жути демократа Саша Пауновић већ 17 година , и током последње две године преко Јавних набавки платио је 11 милиона динара буџетских пара за услуге „Авеније МБ“. За Параћином по величини новца издвојеног за „Авенију МБ“ иде Бајина Башта на чијем челу је већ више пута хапшени, због корупционашких афера, Радомир Филиповић. И друге општине са сумњивим руководством су ангажовале „Авенију МБ“ што је резултирало да је ова приватна фирма до краја 2017.године обавила послове у вредности од 91,5 милиона динара са све пдв-ом.

„Авенија МБ“  је регистрована у АПР-у са шифром обавања делатности 8121, односно под услугама редовног чишћења зграда. С тога се поставља јасно питање – Какве везе имају са псима? Тек 2013.године подносе надлежном Министарству захтев за упис у регистар објеката за држање животиња. Решење им је усвојено 26.03.2013. а захтев је поднет 11.02.2013.

На дан подношења захтева „Авенија МБ“ је  одрадила свој први анганжман хватања паса, а за то постоји и записник. Тиме су већ јасно показали бахатост да их правни прописи и службена документа и дозволе не интересују. Први посао Анђелија Стевановић је склопила у вредности од 88.000 динара са ЈКП „Бели Извор“, где је, у то време био запослен њен син Ненад Стевановић.

Запослени у „Авенији МБ“ нису прошли званичну обуку за рад са псима по прописима надлежног Министарства. Раднике „Авеније МБ“ обучава новооснована 2014.године „Авенија Вет“ чији је власник већ поменути Ненад Стевановић, који својој мами издаје потврде за хумано хватање паса. Такође, фирма „Авенија Вет“  је издавала и документа да су радници Авеније МБ „наводно“ прошли специјализовану  обуку.

Због свега наведеног 2016.године Ветеринарска инспекција Западнобачког округа донела је решење о забрани сарадње Апатина и „Авеније МБ“ због кршења Закона о ветеринарству из 2005.године, као и Закона о добробити животиња из 2009.године. На „Youtubu“  се могу видети на стотине снимака, на којима се јасно види кршење закона од стране „Авеније МБ“. Постоје снимци на којима се јасно и недвосмислено види да у приколицама у које стаје 3-5 паса, превозе преко 30 паса – угураних као сардине, међу којима не разврставају болесне, мртве, рањене, заражене и псе у терању. Ово све наноси огромну штету угледу Србије.

Српска Десница се придружује апелу Фондацији Левијатан да се под хитно забрани рад „Авенији МБ“.  Ова приватна фирма крши закон и нехумано поступа према животињама злостављајући их. Сигурни смо да би исти третман имала и деца и одрасле особе када би им  „Авенија МБ“ одлучивала о судбини.

Фото: srpskadesnica.rs
Фото: srpskadesnica.rs

Србија припада Европској цивилизацији, а рад „Авеније МБ“ је све супротно цивилизацијским тековинама и циљевима којима стреми српска држава и друштво.

Српска десница ће поднети кривичну пријаву против „Авеније МБ“ и њеног власника Анђелије Стевановић. Верујемо у државне органе да ће спречити даље дивљање и иживљавање, као и сурово убијање паса, ширење заразних болести, намештење тендере, фалсификовање потврда и докумената, притом злоупотребљавајући буџетска средства државе Србије.