Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је данас оптужницу против Атифа Дудаковића и 16 припадника 5. корпуса Армије Републике Босне и Херцеговине, а о томе да ли ће она бити прихваћена или одбијена, одлучиће суд.

Тужилаштво је саопштило да се оптужени терете за злочине против човечности који обухватају убиства више од 300 особа, српских цивила, прогоне и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништења 38 православних храмова, цркава и верских објеката.

Асим Црналић, адвокат дудаковића за Клиx.ба каже да он још није примио оптужницу.

– Они су обавестили да су подигли оптужницу, а она сада иде на суд који треба да одлучити. У наредних 15 дана суд ће оптужбу потврдити или одбити“, казао је Црналић.

Оптузени су поред Дудаковића и Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић звани Шиљо, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић, звани Пумпарица, Един Домазет, Ејуб Кожењић, звани Ејко и Шеширџија, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Тужилац Посебног одељења а ратне злочине подигао је оптужницу против Атифа Дудаковића и још 16 припадника и команданата 5. корпуса Армије РБиХ које терети за злочине против човечности почињене на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Оптужени се терети за убиства више од 300 особа српске националности, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу.

Тела једног дела жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за делом убијених се још увек трага.

Део оптужнице за Атифа Дудаковића се односи на ратне злочине почињене над жртвама бошњачке националности, припадницима и присталицама НО АП Западна Босна, за време сукоба у Цазинској крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Тужилаштво ће наводе оптужбе доказивати позивањем 447 сведока и шест стручних вештака те прилагањем више од 1.100 доказних материјала.

Оптужени се терети за кривично дело злочина против човечности, а Атиф Дудаковић још и за ратни злочин против цивилног становништва.

Оптужница је прослеђена Суду БиХ на потврђивање, саопћено је из Тужилаштва БиХ.