Припадници Војске Србије предложили су да се војни аеродром „Морава“ код Краљева преименује и да понесе име хероја потпуковника пилота Животе Ђурића.

Предлог за промену назива поднет је 07.08.2019. године на иницијативу припадника 98. ваздухопловне бригаде која је и стационирана на овом аеродрому.

Потпуковник Живота Ђурић био је пилот и командант 241. ловачко-бомбардерске ескадриле РВ ВЈ који је погинуо током нато агресије на СРЈ. Погинуо је борбеном задатку 25. марта 1999. године. Херојски. Када није могао да извуче авион, Ђурић није жележив терористима у руке, већ се заједно са авионом обрушио на непријатеља. Пре херојске смрти уништио је базу терориста, командно место и складиште, на подручју Глоговца.

Центар за безбедност, истраге и одбрану ДБА подржава иницијативу Војног Синдиката Србија и сматра да аеродром у Лађевцима треба поносно да понесе име хероја потпуковника Животе Ђурића. Хероји не смеју бити заборављени, а млади требају учити о њима. Како би сећање на хероја Ђурића остало у народу, сматрамо да је ова иницијатива ВСС нешто што би требало сви да подржимо.

Оставите Коментар