Председник Србије Александар Вучић посетио је јутрос на ВМА руског дипломату и службеника Унмика на Космету Михаила Красношчекова који је брутално претучен у току упада РОСУ на север Космета само зато што је са косовским Србима на барикадама разговарао на српском.

Рус је имао изузетно тешке повреде и првобитно је био збринут на одељењу интензивне неге у Косовској Митровици. Ту је остао и наредна два дана пошто власти у Приштини нису дозволиле да се пребаци на лечење у Београд, на ВМА.

Председник се током посете на ВМА поздравио са Михаилом, рекао му да су лекари имали велике страхове због његових тешких повреда, да су проверавали очно дно, затим лобањске кости јер су повреде које је задобио биле изузетно тешке, али да је срећом све на крају испало добро.

Повређеног Руса обишао је амбасадор Русије Александар Чепурин који је рекао да је посреди зверство поготово што је реч о раднику УН. Руски амбасадор је оценио да оно што се Красношчекову десило на КиМ може описати као зверство и варварство и додао да ће они који су одговорни за његове повреде такође одговарати.

Разговор је текао мало и у шали пошто је пацијенту много боље па се и пацијент нашалио да није фотогеничан.

  • Непримерена примена силе од стране косовских специјалаца била је за очекивати, рекао је Вучић јутрос обилазећи руског држављанина и додао да је Рус био ударен кундаком у лице и да су ударали све људе који су им се супростављали. И руски припадник УНМИК-а каже да за њега није било неочекивано да су се тако брутално опходили косовски полицајци.

Вучић је током разговора приметио да Красношћеков без акцента говори српски, а Рус је објаснио да је већ 20 на Балкану и да је имао прилику да добро научио наш језик. Вучић је додао да је добио информацију да су Красношчекова ударили кундаком, што је Рус и потврдио. „Али, сте издржали све“, рекао му је Вучић.

Сад ће, приметио је председник, на КиМ више да гоне оне који су им се супротставили у тој наводној акцији против корупције и криминала. „За нас је веома важно да се овде осећате као код куће“, рекао је Вучић Красношчекову.

Начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић пренео је новинарима да је пацијент задобио тешке телесне повреде које су могле да се заврше теже него што јесу. Указао је да је задобио прелом јагодичне кости, што је могло да се прошири на део коштаних и можданих структура, и око.

Оставите Коментар