Турци нису атаковали на црквену имовину, ни комунисти, нити ико други, али је дошао Црногорац да уништи српску цркву у Црној Гори, без које не би ни постојала. Српски народ лепо каже да је потурица гори од Турчина, поручио је патријарх Иринеј

Патријарх Српске православне цркве Иринеј поручио је да ни Турци ни комунисти нису радили Србима и српској цркви оно што данас чини председник Црне Горе Мило Ђукановић. Подсећајући на народну изреку да је „потурица гори од Турчина“, патријарх је казао да се Ђукановићеви преци сада окрећу у гробу.

  • Нажалост, човек који је сада на трону светих својих предака чини оно што ни Турци нису чинили. Турци нису атаковали на црквену имовину, ни комунисти, нити је ико други то чинио, али је дошао Црногорац да уништи српску цркву у Црној Гори, која је створила Црну Гору, без које Црна Гора не би ни постојала – казао је Иринеј за ТВ Храм.

Сраман закон

Он сматра да залагање Ђукановића да непризната Црногорска православна црква добије аутокефалност, али и сраман предлог закона који предвиђа отимање 650 српских светиња на тлу Црну Горе, изазива чуђење читавог света:

  • Ти покушаји и та дела која намеравају да се учине чине да се сви владари црногорски, од Светога Петра Цетињскога, Петра Другог, кнеза и краља Николе, преврћу у гробовима својим видећи шта чини њихов наследник. Чуде се преци да је на њихов престо дошао човек који ратује против Црне Горе и против Срба у Црној Гори. А шта су Црногорци него Срби из Црне Горе?! Kао што постоје Шумадинци, Војвођани, Личани, Босанци, Херцеговци, тако постоје и Срби и Црногорци.

Вук Драшковић би шутнуо KиМ

Патријарх је као „највећу трагикомедију“ оценио то што се од Срба тражи да поклоне KиМ неком народу који је такорећи јуче тамо дошао и поручио да Kосово после 1.000 година не може да пређе у другу државу:

  • Ако постоји икаква правда у овом свету, та правда је очигледна и свет који поштује историју, наслеђе, не сме то да то не осуди, а најмање да то сам чини и помаже да се постигне отуђење и отимање. То је став цркве и остаје. Ту смо јединствени, а надамо се да је уз цркву и наш народ. Истина, има и оних подобних Вуку Драшковићу и другима који би врло радо шутнули KиМ ради неких само њима знаних интереса.

Глас против Срба

Ђукановић, тврди патријарх, данас диже глас против Срба у Црној Гори и српске цркве и одузима вековну имовину СПЦ и српског народа.

  • Нека му бог да ума да размисли шта чини и да не заслужи проклетство и осуду целог српског народа и СПЦ. То што чини, то нико не разуме. Ја не знам како на то гледа свет, који поштује своју традицију и наслеђе. Надам се да ће и они реаговати и на место таквог човека довести некога са знањем. Нажалост, тешко ми је то да кажем, али српски народ лепо каже да је потурица гори од Турчина – констатовао је први човек СПЦ.

Митрополија црногорско-приморска данас организује „Тројичиндански велики народни сабор за одбрану светиња“ у Храму Васкрсења у Подгорици пошто је влада Црне Горе утврдила предлог закона о слободи вероисповести.

Оставите Коментар