Невен Ђенадија, дипломирани политиколог из Републике Српске објавио је на свом фејсбук профилу ексклузивне фотографије које је, како је навео, скинуо са сервера старог сајта министарства одбране САД.

Фотографије обухватају период од почетка НАТО агресије на Савезну републику Југославију, па све до јуна 1999. када су америчке трупе ушле на Косово.

Објављене фотографије обухватају не само слике НАТО авиона акцији, већ и до сада невиђене слике циљева у Србији и Црној Гори пре и после дејстава, од војних објеката као што су касарне, складишта муниције, преко фабрика оружја, државних институција, рафинерија, мостова, железничких пруга, па све до чисто цивилних објеката, попут некадашње Фабрике аутомобила Застава.

Такође се могу видети ексклузивне фотографије тадашњег председника САД Била Клинтона, генерала Веслија Кларка, прославе 50-годишњице оснивања НАТО савеза, уласка америчких трупа на Косово и разговора са представницима руске војске.

Пост Невена Ђенадије објављујемо у целости:

„У овом албуму се налази око 440 фотографија које сам за неколико дана скинуо са „бацкуп“ сервера старог сајта министарства одбране САД. Тренутно је у процесу прелазак са старог на нови сајт и вјерујем да ће стари ускоро бити потпуно недоступан. Све фотографије су се налазиле на једном мјесту и изузетно су високе резолуције.

Што се тиче временског периода започињу са првим данима бомбардовања па све до уласка НАТО трупа на Косово и Метохију и повлачења српске војске. Фотографије су са оригиналним описима на енглеском језику као и аутентичним именима неких појединаца на фотографијама и самих фотографа. Неке од ових фотографија сам имао прилику видјети, али већину видим први пут и све оне показују заиста много. Када кажем много мислим прије свега на непријатељску страну објектива који је тада бомбардовао Србију бомбама, а и данас то чини само не директним, већ специјалним ратом који се води од када је завршило бомбардовање и још није готово.

Ову базу фотографија сам сачувао и поставио како једнога дана не би нестале са америчких сервера и сајтова“, навео је Ђенадија.

Комплетну архиву фотографија погледајте овде.

Оставите Коментар