На РТВ БН, у емисији „Глобално“, аутора и водитеља Марка Јеремића, гостовали су истакнути српски националисти, Миша Вацић, председник Српске деснице, Иван Ивановић, председник Српског народног покрета Наши, те Младен Обрадовић, председник Образа. Поред њих, гост у емисији је био и Жељко Лалић из Одбора борачких организација сарајевско-романијскe регије.

Вацић, Обрадвић и Ивановић (Фото: Јутјуб)

Лидер СНП Наши Иван Ивановић је критиковао власт Александра Вучић и његову политику према Косову и Метохији.

Он је изразио уверење да се Вучић спрема да призна тзв. независност Косова, иако је додао да се нада да је у заблуди.

Ивановић је рекао да је Бриселским споразумом Косово предато Албанцима.

Председник Образа Младен Обрадовић је затражио поништавање Бриселског споразума, одустајање од свих издајничких потеза актуелне власти, прекидање коалиције са Харадинајем и враћање српских институција на Косово и Метохију.

Он је комантаришући позиве челника власт на јединоство и подршку Вучићу рекао да јединство не може да буде постигнуто на лажи, и наводећи пример Немаца који су се ујединили око Хитлера и донели катастрофу и себи и свету.

Обрадовић је рекао да су потези СНС погоршали безбедност Срба на Косову и Метохији, а поготово на северу покрајине где се сада одиграло и убиство Оливера Ивановића.

Председник Српске деснице Миша Вацић је рекао да се нада да Устав Србије неће бити промењен и да ће решење за Косово и Метохију бити у оквирима важећег Устава. Према њему унутрашњи дијалог на који је позвао Александар Вучић треба да буде усмерен само на питање како да Србија врати контроли над Косовом и Метохијом.

Коментаришући Бриселски споразум он је рекао да је он на папиру изборио одређене ствари за Србе али да оне нису у пракси примењене.

– Не требамо се заваравати Косово може бити враћено само на начин на који нам је и отето – каже Вацић.

Oн је рекао да би због постојања америчке војне базе у Србију, базе Бондстил, требало омогућити отварање и руске војне базе.

Жељко Лалић из Одбора борачких организација сарајевско-романијскe регије изразио је уверење да ће Република Српска и Србија једног дана бити уједињени.

– Живим у уверењу да ћемо једног дана бити уједињени са својом матицом Србијом – каже Лалић.

Он је објасно да је много бораца незадовољно због стања у РС јер су после рата боље прошли дезертери и ратни профитери а многи борци и инвалиди немају статус који заслужују.

Он је рекао и да поред разочарења, некадашњи борци би се поново борили за Републику Српску. Међутим он каже да ни један нормалан човек не треба да звецка оружјем и прижељкује рат и да увек треба разговарати и преговарати како би се избегле страхоте које доноси рат.

Између представника три десничарске организације из Србије вођена је дискусија око последица Бриселског споразума и карактера актулне власти у Србији. Док су Ивановић и Обрадовић жестоко критиковали актуелну власт, Вацић је изразио став да ће исход унутрашњег дијалога и преговора бити решење којим ће бити заштићени Срби у покрајини али и интегритет Србије.

Вацић је рекао да је оно што су други гости оквалификовали као сарадњу власти у Србији са терористима заправо изнуђена комуникација како би се заштитили Срби у покрајини.

Жестока дискусија се водила и око иницијатива за поделу Косова и Метохије. Међутим, све стране су заговарали одбрану Косова и Метохије по сваку цену и заштити територијалног интегритета Србије

На крају емисије гости су одговарали на питање да ли постоји шанса да се патриотске оранизације у Србији уједини и сарађују на неким темама. Вацић је позвао Обрадовића и Ивановића на сарадњу са Српском десницом. Он је рекао да десница треба да се окупи и сарађује са инситутуцијама државе у добрани Косова и потисне либералне снаге које се сада налазе у институцијама.

Ивановић му је одговорио да је Вучић за март најавио да ће изаћи са ставом око Космета, а да очекује да то буде признање Косова и Метохије, па је позвао Вацића да се након тога придружи оним патриотским организацијама које ће рушити Вучића.

Обрадовић је рекао да не долази у обзир улазак тзв. Косова у УН и потписивање правно обавезујућих споразума.

Извор: pravda.rs