Посмртни остаци генерала Ђорђа Стратимировића данас у 12 часова су похрањени уз највише војне почасти у Сремским Карловцима.

Литургијом у Саборном храму у Сремским Карловцима, где су јуче пренети посмртни остаци генерала Ђорђа Стратимировића, почела је церемонија похрањивања посмртних остатака команданта српских добровољаца из Шајкашке који је извојевао најважнију српску победу над бројнијом и опремљенијом мађарском војском 12. јуна 1848. године.

Председник Владе АП Војводине Игор Мировић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и покрајински секретари одали су почаст славном генералу у саборном храму, одакле је после литургије одржан улицом Патријарха Раичића и пренос посмртних остатака до манастира Ваведења Пресвете Богородицепосле изношења посмртних остатака.

Након више од једног века, данас је испоштована последња жеља вожда Стратимировића коју је изјавио непосредно пред смрт у мемоарима „Успомене“.

Иницијатива о есхумацији потекла је од његових потомака, а ексхумацију је организовао председник Одбора за пренос посмртних остатака Александар Ђурђев.

До јуче су, ексхумиране Стратимировићеве кости, биле су у капели Градског гробља у Новом Саду, генераловом родном граду, након чега су пресељене у Саборни храм у Сремским Карловцима где је изложен ковчег, те су грађани могли да дођу и одају почаст.

Сремски Карловци су важан историјски моменат у генераловој служби.

Ђорђе Стратимировић био је командант српских добровољаца из Шајкашке. Заједно су извојевали прву и најважнију српску победу над бројнијом и опремљенијом мађарском војском 12. јуна 1848. године у овој вароши чиме је сачувана Српска Војводина која су прогласили на Мајској скупштини 2. маја исте године.

По завршетку војне службе, 1859. године, генерал Стратимировић учествовао је у дипломатским мисијама за Аустрију у Црној Гори, на Крфу, у Епиру, Србији и Италији. Из Новог Сада преселио у Беч 1877. године, где је провео остатак свог живота.

Оставите Коментар