Крајем прошлог месеца бијељинска полиција запленила је у једној акцији 7 грама „леда“, екстремно опасне дроге које до сада није било на балканском тржишту.

Заправо, ради се о метамфетамину, познатијем под именом Кристални мет (Цхрyстал метх), који је екстремно опасна синтетичка дрога десет пута јача и трти пута јефтинија од кокаина.

Управо ово је био разлог због кога су дилери дроге јако дуго спречавали да се „лед“ појави на Балкану јер би кокаинска мафија претрпела велике губитке и изгубила пуно клијената.

Жалосно, али истинито, због својих напора да спречи улазак „леда“ на домаће тржиште, кокаинска мафија је наркоманима чинила велику услугу јер је ова дрога веома штетна за здравље читавог организма, посебно нервног система. Мет брзо ствара зависност, а дуготрајна употреба оштећује организам и на молекуларном нивоу.

Честа појава међу метедовима, како у Америци зову зависнике од „леда“ је и карактеристичан осмех. Због огромне токсичности, корисницима врло брзо пропадну зуби, а њихови остаци приме смеђу боју.

Мета на нашим просторима дуго није било, али у последње време се појављује све чешће што је врло забрињавајуће. На загребачком аеродрому недавно је заплењено пола тоне АППА, хемијске мешавине која је кључна за производњу велике количине метамфетамина.

Ову дрогу у свету је прославила серија „На путу према доле“ о учитељу хемије који одлучи да производи метамфетамин и тако финансира лечење рака плућа. Метамфетамин се у медицини понекад користи као лек за мршављење.

Метамфетамин је био најпопуларнија дрога у Трећем Рајху где се легално продавао као лек под именом Первитин. Метамфетамин су у великим количинама гутали војници Вермахта како не би осећали умор и глад, а мет је заслужан и за успех муњевитог рата, Блицкрига којим је Хитлеру пошло за руком у неколико месеци покори читаву западну Европу.


И.Л.

Оставите Коментар