Најновији сателитски снимци америчке приватне компаније показују да Русија и даље гомила своје снаге на анексираном Kриму и у близини Украјине.
Истовремено, Москва врши притисак на САД да пристану на разговоре о безбедносним гаранцијама.

Ројтерс није могао да провери најновије снимке компаније Маxар Тецхнологиес.

Kремљ је више пута понављао да задржава право да по вољи распореди сопствене војне снаге на руској територији и оптужује западне земље да спроводе провокативне војне маневре у близини својих граница.

Русија, рекао је портпарол Kремља Дмитриј Песков, „размешта своје трупе на своју територију због непријатељских дејстава њених ривала у НАТО-у, САД и неким европским земљама, које изводе веома амбициозне маневре у близини наших граница“.

База пуна тенкова

Сателитски снимци од 13. децембра показују базу на Kриму, коју је Русија анектирала 2014. године, пуну оклопних возила и тенкова.

Маxар је ту базу снимио у октобру и била је празна.

„Током прошлог месеца, наши сателитски снимци високе резолуције забележили су вишеструко распоређивање руских снага на Kриму и неколико центара за обуку у западној Русији дуж границе са Украјином“, речено је из Маxара.

Kако из Маxара тврде, активности су интензивиране на три локације на Kриму и пет локација на западу Русије.

Амерички председник Џо Бајден и други западни лидери оптужили су Москву да разматра напад на Украјину још у јануару, али је Русија то оштро одбацила.

Оставите Коментар