Руководилац Извршног комитета „Бесмртног пука“ Артјом Хуторској уручио је данас у Москви заставу „Бесмртног пука“ министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зорану Ђорђевићу, с обзиром да ће та манифестација у част Дана победе убудуће редовно бити организована у Србији и да је уврштена у државне догађаје.

Фото: sputniknews.com/Оливера Икодиновић
Фото: sputniknews.com/Оливера Икодиновић

„Прошле године је наш председник учестовао у ’Бесмртном пуку‘ у Москви са председником Владимиром Путином, шетали су заједно. И тада се родила идеја да ми организујемо ту манифестацију на државном нивоу и да је обележавамо заједнички, с обзиром да смо братски народ, који је увек био заједно у свим ратовима и чак су неки Руси гинули у Србији, а неки Срби гинули у Русији“, рекао је Ђорђевић за Спутњик.

Ђорђевић је подвукао да је „Бесмртни пук“ уврштен у државне догађаје у част Дана победе над фашизмом, који се обележава 9. маја.

Он је навео да ће и други градови у Србији, који буду имали жељу да тог датума организују „Бесмртни пук“, имати подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

„Ми смо од ове године хтели да промовишемо нашу борбу против фашизма и то да смо ми као Србија на страни антифашизма и да желимо заједно са Русима то да обележимо. Ја сам као министар са мојим колегијумом донео одлуку да то буде у званичном програму државних церемонија од ове године. Идеја нам је да то не буде обележено само у Београду, већ и у другим градовима. Сви градови који желе могу да траже чак и логистичку и финансијску подршку од Министарства. С обзиром да смо толико одмакли у кратком периоду, руска страна је предложила да заставу ’Бесмртног пука‘ добијемо званично. Застава ће бити пронета улицама Београда и сваке године ће је ресорни министар предавати представнику града Београда као организатору“, рекао је Ђорђевић.

Министар је подсетио да је прошле године у „Бесмртном пуку“ учествовао велики број грађана и изразио је наду да ће ове године број учесника бити још већи.

„Постоји велико интересовање. За разлику од прошле године, када је централна и једина манифестација одржана у Београду, ове године ће манифестација бити одржана, како сада стоје ствари, у још 12 градова Србије, тако да је то велики корак напред“, рекао је Ђорђевић.

Хуторској је изразио задовољство што је Србија шетњу „Бесмртног пука“ уврстила у календар државних догађаја, истичући да је у свету мало држава у којима је та манифестација подигнута на државни ниво и где се обележава као државни празник.

„Веома је пријатно што је шетња ’Бесмртног пука‘ постала национални празник у Србији, земљи која је, по мом мишљењу, нама најближи пријатељ. Ниједна словенска земља се не односи тако према Русији као Србија“, нагласио је Хуторској.

Он је рекао да после посете председника Владимира Путина Београду „нема назад“ и да се може очекивати да ће односи двеју земаља бити само побољшани.

Он је предајући заставу министру Ђорђевићу изразио наду да ће она сада постати велики део срца српског народа.

„Бесмртни пук“ се, како је навео, за сада одржава у више од сто земаља света и више од 500 градова.

Очекује се да ће у шетњи пука у Москви ове године учествовати око 1,3 милиона људи.

Руска страна је предложила да у септембру у Београду буде организована и војно-историјска конференција поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, на којој ће учествовати експерти из више од 100 земаља света.


Оливера Икодиновић

Оставите Коментар