Покрет Родољуба Отаџбине и Дијаспоре „РОД“ иницира увођење у образовни систем Србије предмет „родољубиво васпитање“!

Сведоци смо немилих сцена и опречних реаговања јавности поводом затварања Kампа на Златибору у коме су деца подучавана разним вештинама, неопходним за боравак у природи.

Покрет „ РОД“ је пажљиво пратио дешавања и глас јавности и сходно донетим закључцима излази са својим виђењем и иницијативом.

Како смо могли видети у разним медијима, полицијске снаге су у касним вечерњим сатима ушле у Kамп и затвориле га.  Председник општине Чајетина г. Милан Стаматовић, на чијој се територији организовао камп тврди да су све потребне дозволе за извођене Kампа биле издате и намеће се логично питање о разлогу затврања Кампа, као и потребе коришћења таквих полицијских снага, где су углавном боравила деца.

Не улазећи у подробности свих дешавања, схватамо да су деца у тај Kамп дошла са жељом да нешто науче, да се забаве, да стекну нова пријатељства.

Исто тако морамо рећи да је недопустиво да се деца користе у политичке сврхе са  било које стране. Ако је требало затворити Kамп, довољно је било донети решење, без демонстрације силе пред децом. У нашој земљи је одавно, управо заслугом политичара, еродирао осећај патриотизма и родољубља, љубави према човеку и отаџбини,  јер су омладину исчашили из реалности и затворили у ријалити програме, задруге и парове, намећући сваку могућу врсту светског шунда, идентификације са свим што је страно и туђе српском РОДУ.

Желимо да скренемо пажњу јавности и властима да се Покрет „РОД“ залаже да кампови постану традиција, јер имају вишеструки едукативни карактер за омладину. То је један од начина  борбе за ментално и физичко здравље наше деце, кроз које ће се указивати на лош утицај улице, алкохола, дроге, разних компјутерских игрица које обилују насиљем и крвљу.

Покрет „ РОД“ увек истиче и залаже се за очување породичних вредности и напредак омладине те сходно својим родољубивим ставовима и усвојеним програмом тражи да се организација кампова у природи за децу што пре узме у разматрење и приступи реализацији.

Један од основних статутарних циљева Покрета „РОД“ јесте «неговање патриотизма, спортског духа и спортског начина живота посебно код младих, указивање на штетности и погубности дроге, алкохолизма, насиља и других лоших појава у друштву,организација медијске и образовне кампање усмерене ка промоцији породице и породичних вредности»

У складу са тим Покрет «РОД» ИНИЦИРА ПРЕДЛОГ за Владу Републике Србије, да се у образовни систем Србије уведе школски предмет «родољубиво васпитање» као необавезни предмет, који ће у себе укључити и програм основне обуке вештинама и указивања хитне помоћи.

Зшто „родољубиво васпитање“?

Зато што родољубље симболизује једно од најузвишенијих људских осећања која се заснивају на поштовању особених националних вредности, али и на уважавању универзалних хуманистичких вредности као што су: правичност, истинитост, духовност и моралност.

Основу родољубивог/патриотског васпитања представљају: „љубав према отаджбини и народу, јединство духовних, друштвених, економских, културних интереса; морална и духовна достигнућа народа изражена у језику, обичајима, традицији, науци, уметности, моралу и религији, спремност за одбрану слободе и интегритета, независности земље и народа, као и вера у будућност и просперитет земље”

Предмет „родољубиво васпитање“, би кроз своје наставне програме и садржаје патриотског карактера, омогућио преношење националних вредности и континуитет традиције. Упознајући се са њима, ученици формирају лични став према естетским, моралним, националним и другим вредностима.

Ми, као представници многомилионског српског расејања са разних континената кроз Покрет „РОД“ желимо да реализујемо пројекат „кампови за српску децу из расејања и отаџбине“, који би се реализовали у разним регионима Србије.

Ова племенита идеја организовања кампова ће помоћи да се деца склоне од многих негативних процеса, и да осете историјску вокацију о чојству и јунаштву, о славној прошлости и хероизму српског РОДА. Еродирала је на исти начин и оданост српској вери и цркви па смо у задњи час схватили да је младима потребно и оно што се зове веронаук. Тако и у овом случају, под будним оком паметних и одговорних стручњака и одговорних родитеља и породице Покрет РОД апелује на одговорне у Србији да оживе и овај вид едукације младих и на тај начин позитивно утичемо на ментално и физичко здравље наше деце.

Ова иницијатива ће бити оформљена у складу за законом и предата одговарајућим државним органима.

Позивамо и све друге друштвено-политичке субјекте да подрже ову иницијативу.

Прес служба

Покрета, Родољуба Отаџбине и Дијаспоре „РОД“

Извор: srpskirod.org

Leave a Reply