Руси су до пре неколико година имали велики проблем с падом наталитета, али су успели да се законским решењима изборе против беле куге. Србе и даље мучи исти проблем, па су стога представници Покрета за децу Три плус били гости руске Думе како би кроз низ разговора спознали којим правцем би требало да се Србија креће како не бисмо нестали.

ФОТО: КУРИР

Инга Јумашева из Комисије за породицу и дете Руске Федерације и депутат Јединствене Русије истакла је да је жеља Русије да се у Србији заустави негативан природни прираштај и нагласила да су они то успели указом председника Владимира Путина којим је предложио мере за стимулисање наталитета и проширење програма „матерински капитал“, који породицама са више деце пружа знатну финансијску помоћ, као и посебне накнаде и повластице.

САСТАНАК ПРЕДСТАВНИКА УДРУЖЕЊА ТРИ ПЛУС С ИНГОМ ЈУМАШЕВОМ И СЕРГЕЈОМ ЧЕСНАКОВИМ ФОТО: КУРИР

– Ако ништа не предузмемо, постаћемо мањина у својој земљи и временом нестати као народ. Зато смо данас овде да преузмемо закон који је препородио Русију. Доносимо га у Србију и предочићемо га надлежнима. Финансијски подстицај рађања показао се као једино ефикасно решење – истакао је Владица Гавриловић, председник Покрета Три плус.

ПРЕДСТАВНИЦИ УДРУЖЕЊА ТРИ ПЛУС С ИНГОМ ЈУМАШЕВОМ ФОТО: КУРИР

Делегација из Србије је посетила и организацију За живот, на чијем се челу налази

Сергеј Чеснаков, а која је спасла око 8.000 беба у Русији. Мајке те деце су размишљале о абортусу, али захваљујући активности чланова организације, предомислиле су се и родиле децу.

СЕРГЕЈ ЧЕСНАКОВ И ВЛАДИЦА ГАВРИЛОВИЋ ФОТО: КУРИР

Иначе, руским саговорницима се веома допао пројекат „Цена минус за 3+“, који је заживео у Србији, и заинтересовани су да такве картице пласирају и у Русији.

Извор: kurir.rs