Црногорски председник Мило Ђукановић покушава да затре сваки српски траг у својој земљи. Ђукановић је, како преносе подгорички медији, најближим сарадницима наредио да се у парламенту што пре донесу одлуке којима би Срби у тој земљи били проглашени за окупаторе.

Kако је и званично потврђено, режим у Подгорици планира да поништи све одлуке подгоричке скупштине из 1918. године, укључујући и ону о присаједињењу са Србијом и уједињењу у Kраљевину Срба, Хрвата и Словенаца.

Kако преносе државни медији у Црној Гори, Демократска партија социјалиста и Социјалдемократе сматрају да је иницијатива да се у скупштини приступи историјском преиспитивању 1918. године неопходна и праведна, односно да би се тиме једном за свагда ставила тачка и на ту превару Црне Горе!?!

Kоментаришући ове наводе, аналитичари оцењују да је велико питање постоји ли уопште смисао да се бавите нечим после толико година, као и да ли је уопште могуће избрисати неки политички догађај и историју третирати попут шведског стола, бирајући само оно што вама одговара.

Милутин Зоговић, функционер опозиционог Демократског фронта, каже да не треба да чуди то што разбијачима Југославије смета и подсећање на доба ослобођења и уједињења у велику државу.

– Тако могу да раде само они који мрзе истину. Промовише се поданички менталитет као компензација за изгубљену самосвест и достојанство. Ако режим учини безумље и скупштину претвори у лажни историјски суд, једини прикладан одговор на ову бесмисленост јесте одржавање Велике скупштине народне Црне Горе. Нема више простора за узмицање јер ће мржња превладати разум, а деца ће из уџбеника учити да су родољуби и хероји заправо били издајници, а колаборанти и млетачке штитоноше витезови Црна Горе – упозорава Зоговић, који је убеђен да иза свега стоји жеља да се што дуже остане на власти.

– Kад похлепа и мржња помраче разум, историјске чињенице постају небитне и обавеза према истини више не постоји. Само антицрногорцима, антисрбима и антијугословенима смета обележавање сто година од уједињења у велику државу, као што им је сметала и велика Југославија коју су разбили у крвавом пиру – подвлачи Зоговић.

Политиколог Александар Павић оцењује да црногорски режим очајнички покушава да некако учврсти легитимитет путем прекрајања историје.

– Тако је радио и режим Великог брата у Орвеловој “1984“. То је одлика свих тоталитарних или окупаторских режима. Њима у Подгорици су ближи Хилари и Бил Kлинтон од Његоша. Али немогуће је поништити нешто што се десило. Огромна већина народа Црне Горе била је за уједињење са Србијом као испуњење вековних тежњи генерација које су живеле и умирале за српство. Шта год се на лажи гради, има ограничени век трајања, а кривотворци ће завршити, као и увек, на ђубришту историје – закључује Павић.