Министар унутрашњих послова, Небојша Стефановић, истакао је да је десет полицајаца повређено у вечерашњим демонстрацијама, а један има прелом обе ноге, јер су га демонстранти гурнули низ степениште.

Стефановић је рекао да је циљ насиља на протестима покушај да се мимо воље грађана дође на власт.

Стефановић је такође рекао да смо суочени са ситуацијом у којој неко насиљем, физичким обрачуном жели насилно да преузме власт, без учешћа на изборима, и уређене демократске процедуре.

„Могли сте да видите да на различите начине спинују у представљању шта је истина. Уверен сам да су грађани Србије, данас кроз поступке људи који су дошли испред Скупштине, могли да виде потпуно мирно и уздржано понашање полиције, која је била потпуно повучена, трпела гађање бакљама, каменицама, великим по два и три килограма“, рекао  је Стефановић.

Стефановић је рекао да су полицајци, који су нечија браћа, синови и очеви, пола сата били засути каменицама, и изложени покушају линча.

„Нема суштинског објашњења за то, осим насиљем да неко дође на власт, мимо воље народа“, поновио је Стефановић.

Стефановић је рекао да су полицајци и поред свега били уздржани и да су кренули у интервенцију тек када су њихови животи били у опасности, када су покушали да их туку заштитним оградама, па чак и лопатама.

Имамо видео снимке свега оног што је бацано на полицију, указао је Стефановић додајући да је у Новом Саду једно лице бацало и Молотоивљев коктел, и да је он привреден.

Стефановић је рекао да су позивали цео дан на насиље разни људи.

Додао је да је овај протест био незаконит, јер га нико није пријавио.

„Епидемиолошке мере нису поштовали уназад неколико месеци. То показује да се није радило о корони, нити мерама везаним за вирус, већ само о чистом насиљу. Чекали су, а када нису постигли ефекат провокацијом полиције, они су кренули у напад“, рекао је Стефановић.

Тужиластво да регује, насиље неће победити

Стефановић је затражио да надлежна тужиластва раде свој посао и да поступке против насилника обаве у складу са законом, најбрже могуће, да се правда не чека предуго и да се види да правна држава функционише у Србији.

Стефановић је на конференцији за новинаре рекао да су демонстранти вечерас на полицију 30 минута бацали сузавац испред Дома народне скупштине, а да је полиција имала наређење и у том периоду није користила сузавац, што се јасно види на снимцима.

„Чули сте председника, насиље неће победити у Србији, неће неко молотовљевим коктелом победити у Србији“, поручио је Стефановић.

„Ужасне ствари су се дешавале, а полиција је нормално и рационално повратила контролу свуда где су се насилне демонстрације дешавале и предузимала мере и радње да би грађани имали слободу и да их нико не малтретира“.

Стефановић је рекао да ће бити приведен свако ко се буде дрзнуо да физички угрози некога, живот, или имовину, јер није нормално уништавање, разбијање, ломљење стакла…

Стефановић је рекао да је било туча међу демонстрантима и њиховим фракцијама.

„Колико год неки људи покушавали насиљем да решавају ствари већински народ у Србији неће то прихватити и никада неће победити“, поручио је Стефановић додајући да свако ко буде покушао да се обрачуна са полицијом, земљом, рушећи и палећи имовину мораће да одговара.Ово насиље није се десило први пут, а сви су могли да виде у свету какве су његове последице, рекао је Стефановић и додао да ће МУП обавеставати јавност о свим активностима.

Од грађана је затражио да се уздрже од насиља, као и да се сви понашају цивилизовано.

„Свако може да протестује, пријавите, изађите на изборе, реците шта нудите“, рекао је Стефановић.

Стефановић је рекао да је за њега и његову породицу ово најтежи дан, јер је данас сахранио оца, али је поручио да Србија никада неће изгубити од оваквих који се служе насиљем.

Гађање полиције не може без одговора државе

Стефановић је истакао да је полиција успоставила контролу и имаће појачане контроле на улицама током ноћи.

Стефановић је рекао да, када се погоди полицајац каменом у главу, не може да нема одговора полиције и државе и истакао да је највећем броју приведених учесника демонстрација одређено задржавање.

Стефановић је поручио и да ће сви који су применили силу бити идентификовани, и поред тога што носе маске.

„Трудићемо се и имамо начине да сазнамо идентитет за највећи број људи“, нагласио је Стефановић.

„Будите сигурни да нико неће бити повлашћен. Свако ко је бацио каменицу, који је уништавао имовину, одговараће у складу са законом“, поручио је Стефановић.

Стефановић је рекао да ће се полиција трудити да прибави довољно доказа да оптужбе тужилаштва против тих насилника буду чврсте, утемељене и доказане, како би процеси у законском смислу били брзо спроводљиви, да не постоји дилема да је то учињено.

Стефановић је рекао да је највећем броју приведених већ одређено задржавање.

Упитан што је толико трајало док је полиција ствари ставила под контролу, Стефановић је рекао да је полиција била трпељива.

„Чекамо, надајући се да људи неће отићи у насиље. Успоставили смо контролу и имаћемо појачане контроле на улицама“, најавио је Стефановић.

Стефановић је рекао да ће безбедносни апарат пажљиво анализирати догађаје, посебно појаве које указују да постоји могућност умешаности страних елемената у организацији насилних протеста.

„Имаће врло јасан и снажан одговор од наше службе безбедности“, поручио је Стефановић.

Стефановић је најавио да ће бити настављене инвестиције у опремање полиције, јер је она важна за спречавање и откривање кривичних дела.

Оставите Коментар