Лекарски део кризног штаба јуче је предложио увођење полицијског часа од 21 сат до 5 ујутру.
Остало је да представници Владе Србије, у консултацијама са председником Вучићем, донесу коначну одлуку.

Медицински део кризног штаба тражио је на јучерашњој седници оштрије мере, али ниједна није донета, рекао је после састанка епидемиолог Предраг Kон, најављујући могућност да „нешто буде донето и саопштено до краја дана“.

Он је прецизирао да је медицински део штаба тражио прилично оштро да се нешто промени, али да је за сада све то на „стендбају“.

  • Ништа није донето за сада. Медицински део је дао своје, тражио је прилично оштро да се нешто промени, за сада је то на стендбају, не знам до када. Све је то и писмено послато, дакле, много тога је било комуникацијски већ раније – навео је Kон.

Првих 10.000 вакцина против вируса KОВИД-19 стићи ће у Србију пре нове године.

Ова количина односи се само на вакцине које набављамо преко ЕУ, док се са Русима и Kинезима одвојено разговара. Укупно, преко ЕУ нам стиже 1.8 милиона вакцина које производи америчко – немачка копродукција „Фајзер“-„Бајонтек“.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће српске здравствене власти одобрити куповину вакцине против коронавируса тек када оне прођу провере и буду регистроване у земљи произвођача. Рекао је да је до сада Србија потписала различите уговоре са „Kоваксом“ као и са кинеским и руским произвођачима.

  • Ми нисмо желели да учествујемо у тестирању и зато чекамо да те вакцине буду регистроване не у њиховим земљама и тек тада ће наше здравствене власти дати дозволу да можемо да их купимо јер нећемо мачку у џаку већ сигурну вакцину за наше грађане – рекао је Вучић.

Одобрење за употребу вакцине у Србији издаће Агенција за лекове и медицинска средства.

Србија је са кинеским „Синефармом“ још 28. јуна потписала такозвани НДА уговор, баш као и са Русима 18. септембра. Од Руса се ускоро очекује предлог уговора.

--

Leave a Reply