Групација шест проевропских странака које су данас имале први састанак са представницима Европског парламента, а у оквиру дијалога власти и опозиције око изборних услова, поставила је 1. октобар као последњи датум када се оно што буде договорено мора и применити. У супротном, неће бити разговора о њиховом учешћу на будућим изборима.

Шест проевропских странака, међу којима су Странка слободе и правде, Демократска странка, Не давимо Београд, Покрет слободних грађана, Покрет за преокрет и Заједно за Србију, данас су имале први састанак са представницима Европског парламента.

Састанку су са стране српске опозиције присуствовали Драган Ђилас, Зоран Лутовац, Ђорђе Павићевић, Павле Грбовић, Јанко Веселиновић и Небојша Зеленовић, а и европарламентарци су били у пуном саставу: Владимир Билчик, Тања Фајон, Kнут Флекенштајн и Едуард Kукан.

Kако незванично сазнаје портал Нова.рс састанак је протекао у добром тону.
„Представницима ЕП поновљени су основни услови овог дела српске опозиције, који пре свега подразумевају отварање медија, превасходно јавног сервиса РТС и РТВ, затим, раздвајање избора, спречавање притисака на бираче, поготову кад је реч о јавним предузећима, где је тражено да имају поверенике“, каже саговорник нашег портала.

Kако додаје, на сваки од ових захтева понуђено је и неколико алтернативних решења.

„Апсолутно је показана отвореност и за предлоге представника ЕП око могућих решења, али главни услов је један. 1. октобар је последњи рок када оно што буде договорено у оквиру овог дијалога мора бити и имплементирано. У супротном ћемо сматрати да дијалог није успео. То значи да буду усвојени потребни закони, да се поставе нови уредници и тако даље“.

Иако је претходних дана било извесних трзавица међу члановима ове групе странака, оне су како додаје наш саговорник, остављене по страни.

„Сви лидери су апсолутно наступили као тим“, закључује саговорник портала Нова.рс.

ИЗВОР: нова.рс

Оставите Коментар