Варшава ће формирати инжињеријски батаљон који ће бити распоређен у граду Августову у Сувалском коридору, саопштио је министар одбране Пољске Мариуш Блашчак.

Коридор се налази између Белорусије и руске Калињинградске области

„У Августову ће ускоро бити формиран инжињеријски батаљон. То је још једна војна јединица коју правимо од нуле и уверавам вас да неће бити последња“, рекао је министар.

Како наводи пољски портал „Факт“, по доласку у Августов Блашчак је позвао младе људе да се придруже новом батаљону који ће, по његовим речима, почети са регрутовањем крајем године.

Пољски државни званичници су у више наврата изјављивали да је најосетљивији правац, с војне тачке гледишта, хипотетички „Сувалски коридор“ – део територије у области града Сувалке на североистоку Пољске, који се налази између Белорусије и Калињинградске области Русије. Дужина тог коридора је око сто километара.

Раније је саопштено да су власти Пољске одлучиле да пребаце борбене јединице са запада на исток.

Председник Русије Владимир Путин је рекао да пољски лидери, судећи по свему, рачунају да под заштитом Северноатлантске алијансе оформе коалицију како би се умешали у украјински сукоб и откинули што већи комад колача да би повратили, како они сматрају, своје историјске територије – данашњу Западну Украјину.

Такође је рекао да је добро познато да Пољаци маштају и о белоруским територијама.

Оставите Коментар