Изјаве пољских политичара указују на жељу за припајањем територија Западне Украјине, што је у овом тренутку противно интересима земаља НАТО-а, рекао је бивши саветник шефа Пентагона пуковник Даглас Мекгрегор на Јутјуб каналу Judging Freedom.

„Ако пажљиво пратите реторику Пољака, можете видети да они говоре о проширењу своје територије. Они желе да поврате контролу над изгубљеним земљама. То је супротно циљевима НАТО-а, сумњам да ће их већина земаља алијансе подржати“, рекао је он.

Према његовим речима, Пољаци себе сматрају великом нацијом и сећају се како су пре 400 година били највећа држава у Европи са најјачом војском.

Мекгрегор сматра да Варшава жели да врати некадашњи сјај враћањем територија које су тада биле део Пољске, укључујући Западну Украјину, па чак и Минск.

Са стратешког становишта, акције Пољске нису најразборитије и најадекватније, сматра пуковник. Истовремено, НАТО и САД не чине ништа да спрече вероватни улазак пољских трупа у Украјину, додао је он.

У новембру је директор Руске спољне обавештајне службе (СВР) Сергеј Наришкин у интервјуу за РИА Новости рекао да пољско руководство намерава да одржи референдуме у Западној Украјини како би оправдало своје претензије на украјинске земље.

Према његовим речима, пољске обавештајне службе су као пробни балон у украјинске медије прустиле информације о наводној припреми плебисцита у Лавовској области у Украјини на тему присаједињења Пољској.

Према речима Наришкина, Варшава убрзава припреме за припајање територија Лавова, Ивано-Франковска и већег дела Тернопољске области у Украјини.

Оставите Коментар