Пољски премијер Матеуш Моравјецки критиковао је данас Брисел због “бирократског централизма” јер је покренуо нови поступак због одлука пољског уставног суда које доводе у питање надређеност европског права над националним.

Премијер Моравјецки рекао је да одлука Европске комисије да покрене нови поступак против Варшаве показује “да тенденција Брисела према развоју демократског централизма, бирократског централизма, нажалост напредује, али томе треба стати на крај”.

Нагласио је да се не слаже с одлуком Европске комисије, пренеле су агенције.

– Мислим да све више држава чланица ЕУ види да коначно негде мора постојати граница надлежности, онога о чему Европска комисија може одлучивати и онога о чему може одлучивати пољска држава – казао је он.

Европска комисија покренула је раније данас поступак против Пољске због одлука пољског уставног суда које доводе у питање надређеност европског права над националним.

Пољски уставни суд је у својим одлукама од 14. јула и 7. октобра ове године закључио да неке одредбе уговора ЕУ нису у складу с пољским уставом, доводећи у питање примат европског права.

ЕK је у среду упутила Пољској службену опомену, што је први корак у поступку који може завршити пред Судом ЕУ.

Пољска има два месеца за одговор на опомену.

Kомисија сматра да пресуде пољског уставног суда крше општа начела аутономије, примата европског права, ефикасности и једнобразне примене права Уније као и обавезујући учинак пресуда Суда Европске уније.

Kомисија такође доводи у питање независност и непристрасност пољског уставног суда и сматра да он не испуњава захтеве да би га се сматрало судом према раније усвојеном закону.

Пољска је већ неколико година у сукобу с Kомисијом због правосудне реформе коју спроводи тамошња владајућа коалиција, а Суд ЕУ већ је донео неке одлуке против Пољске.

Оставите Коментар